Ne, ne. Vyšší DPH? Ne. Fiala vyvrací vyšší daně

11.04.2023 12:52 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala v tiskové zprávě reaguje na kritiku ohledně plánů na úpravy DPH, které má v plánu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle Fialy je zatím vše ve fázi příprav a debat, výsledná rozhodnutí přijdou až koncem dubna a kritika proto zatím není na místě. Například exposlanec Miroslav Kalousek označil plánované změny za amatérismus.

Ne, ne. Vyšší DPH? Ne. Fiala vyvrací vyšší daně
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

V Česku dnes máme tři sazby DPH ve výši 10, 15 a 21 procent. Ministr financí Zbyněk Stanjura má v plánu stvořit jen dvě sazby ve výši 14 a 21 procent. Současně plánuje některé položky dnes méně zdaněné přesunout do hladiny jednadvacetiprocentního zdanění. Má jít o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce. Stanjura však upozorňuje, že takřka o všech položkách lze ještě diskutovat.

Stanjurovy návrhy ihned spustily kritickou reakci opozice. Šéfka poslanců ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že navrhované změny finančně zatíží běžné občany. „Rychle jsem si to vypočítala a vychází mi, že čtyřčlenná rodina v třípokojovém bytě by měla roční výdaje navíc o tři tisíce korun. Zatíží to životy občanů, protože se to týká také léků nebo celé řady živnostenských profesí,“ řekla Alena Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kritický je i Miroslav Kalousek, taktéž bývalý ministr financí. „Je skutečně zarážející, jak důsledně proinflační politiku vláda dělá. Neschopnost razantně škrtat se snoubí se zvyšováním mandatorních výdajů, počtu zaměstnanců a populistickými dárečky. A teď ještě zvýšíme ceny administrativně… Je to úmysl, nebo amatérismus?“ ptá se Kalousek na twitteru a připomíná, že zvýšení DPH je proinflační, ačkoliv vláda dlouhodobě prohlašuje, že aktuálně je pro ni nejzásadnější boj s inflací.

 

 

Premiér Petr Fiala po kritice, která se na vládu spustila, urychleně vydal tiskovou zprávu, kde se snaží uklidnit situaci. Jde podle něj teprve o návrhy, proto není třeba žádné kritiky. „Některá média v posledních hodinách zveřejnila části z neveřejných analytických materiálů k reformě veřejných financí. Ty jsou mylně prezentovány jako finální návrhy daňových změn Ministerstva financí. Tuto interpretaci musím odmítnout. Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení,“ říká Fiala.

Je to podle něj podobná situace jako před nedávnem v případě změn věku odchodu do důchodu, kdy předběžné návrhy byly podrobeny tvrdé kritice. „Debata o způsobu snížení schodku státního rozpočtu je velice komplexní a náročná. Na různých pracovních úrovních trvá už od konce minulého roku a je do ní zapojeno několik desítek expertů, jak z řad ekonomů, tak expertů stran a státních úředníků,“ vysvětluje Fiala, že mezi tím padlo mnoho návrhů, které později byly upraveny. 

„Všichni postupují v rámci platného harmonogramu, jenž počítá s představením finálního výsledku navrhovaných změn na přelomu dubna a května. Do té doby prosím, aby ke všem únikům z projednávaných pracovních a analytických materiálů bylo přistupováno s patřičnou rezervou a jako k nehotovým věcem. Jinými slovy: „Finální návrhy z expertních a politických debat na téma snížení schodku státního rozpočtu sdělím jménem vlády osobně zhruba za měsíc,“ upozorňuje premiér, kdy přijdou finální návrhy.

Vládní koalice navíc podle Fialy chce v rámci konsolidace hledat úspory primárně na straně státu a až poté v kapsách občanů. „Tím se bude řídit politické rozhodování nad jednotlivými expertními návrhy,“ dodává Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 11.04.2023 15:23:59
Myslím ,že ten pán si do poslední chvíle nemyslel ,že by se mohl stát opravdu premiérem:-(doufal,že bude zase v opozici protože žvanění o ničem mu jde nejlépe! Rok a půl ve funkci a on stále neví která bije:-(Je to opravdu tragická postavička české politiky:-(Tohoto pána už nemůže brát nikdo vážně!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…