Ne všichni nezaměstnaní chtějí skutečně pracovat, povzdechl si starosta Bruntálu

16.11.2015 10:13

Bruntál patří dlouhodobě mezi ekonomicky nejslabší regiony České republiky s vysokou mírou nezaměstnanosti. Jak ale prozradil Petr Rys (STAN) naší redakci, možná se již brzy podaří městu dohodnout s novým investorem. Nová pracovní místa by mohla vzniknout i v důsledku založení sociálního zemědělského podniku. Kdy a za jakých okolností? A jak se radnice snaží pomoci dlouhodobě nezaměstnaným? Nejen o tom byla řeč.

Ne všichni nezaměstnaní chtějí skutečně pracovat, povzdechl si starosta Bruntálu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Bruntálu Petr Rys (BPP/STAN)

Jak jste se svěřil počátkem roku pro ParlamentníListy.cz, intenzivně pracujete na přípravě ucelených nabídek, které by přilákaly nové investory, jež mezitím oslovujete, a současně komunikujete s obchodními komorami různých států. Máte tak na stole již nějakou konkrétní nabídku? A na co při vyjednáváních nejčastěji narážíte?

Ano, je to přesně tak. Mohu konstatovat, že jsme podstatně zvýšili intenzitu prezentace možností, které Bruntál nabízí potenciálním investorům, takže výčet aktivit doplním ještě o konference investičních příležitostí, kde se taktéž snažíme zaujímat a hlavně navazovat kontakty. Co se týče nabídek, odpovídám ano, jednu konkrétní na stole máme. Vše je stále ve fázi vyjednávání, takže podrobnosti v tuto chvíli prozradit nemohu, ale věřím, že v následujících týdnech tak budu moci učinit. A na co narážíme? Aktuálně je to potřeba kompletně přichystaného pozemku v nejvyšším stupni připravenosti, plně vyhovujícího z dopravního a logistického hlediska. Je tomu tak proto, že se snažíme vyhovět konkrétnímu zájemci, který má přesně vyspecifikované požadavky a potřebuje jednat rychle.

Kolik nových pracovních míst by podle vás mohlo vzniknout? Případně jaký je váš cíl?

Mluvíme prozatím o sto padesáti zcela nových pracovních místech s předpokladem dalšího nárůstu. Žádný přesný cíl nemám, vítáme každé nové jednotlivé pracovní místo, ale věřím, že se na našem městě znatelně pozitivně odrazí nárůst počtu pracovních příležitostí v řádu stovek. Současně s nasměrováním aktivit vstříc možným investorům se proto snažíme sami hledat možnosti, jak uplatnit lidi bez práce, zejména ty dlouhodobě nezaměstnané s nízkou kvalifikací.

Počátkem října odstartovaly ve městě tříměsíční přípravné kurzy, v nichž se budou lidé učit vykonávat základní pomocné práce. Pro kolik lidí jsou určeny a kolik z oslovených již možnost zapojit se do kurzů odmítlo, což by potvrdilo i vaši domněnku, že ani vyřazení z úřadu práce nemusí být pro nezaměstnané motivací začlenit se do pracovního života?

Aktivizační program běží a jsou do něj zapojeny desítky dlouhodobě nezaměstnaných, kteří musejí pro jeho splnění absolvovat osmdesát procent tohoto programu. V současnosti je situace taková, že zhruba jedna třetina účastníků se programu již neúčastní, a očekávám, že úřad práce bude tyto případy řešit v souladu s pravidly programu v návaznosti na vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Dá se tedy konstatovat, že to je vývoj podle našeho očekávání.

Radnice by také chtěla zamezit výmluvám dlouhodobě nezaměstnaných, že není možné sehnat práci, a stejně jako v letošním roce by chtěla podporovat rozšíření počtu pracovních míst v rámci veřejně prospěšných prací. Vy sám navíc vyvíjíte úsilí směřující k založení sociálního zemědělského podniku až pro sto lidí. Můžete být konkrétnější?

Ano, město disponuje čtyřiceti hektary v současné době nevyužívané zemědělské půdy, a přitom je zde dlouhá řada nezaměstnaných s nízkou kvalifikací, kteří říkají, že není práce. Zatím není jasné, jak přesně bude půda využita, co bude zemědělský podnik produkovat a jaká bude jeho právní forma. Právě na tyto a další otázky má odpovědět podnikatelský plán, který bude zpracován v následujících týdnech. Na zpracování tohoto podnikatelského plánu jsme dostali půlmilionovou dotaci od Moravskoslezského kraje. Co ale víme už teď, je to, že v novém podniku bude vysoký podíl ruční práce, což je ostatně základ celého projektu.

Ve spolupráci s agenturou se město přihlásilo do tzv. Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. V rámci této spolupráce vzniká Strategický plán sociálního začleňování a po jeho schválení zastupitelstvem mohou města čerpat prostředky na projekty podporující sociální začleňování ze tří operačních programů fondů EU. Můžete nám jej ve stručnosti přiblížit?

Ano, Strategický plán sociálního začleňování města Bruntálu na léta 2015 až 2018 přesně jmenuje zjištěné potřeby a je hlavním podkladem pro zajištění čerpání finanční podpory ze strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014 až 2020 v oblasti sociálního začleňování. V souladu s vymezenými cíli a opatřeními budou vznikat projektové záměry v oblastech zaměstnanosti, vzdělávání, bydlení, zdraví, prevence, bezpečnosti a volnočasových aktivit.

Již víte, co vznikne na místě někdejší hlavní budovy nemocnice, která byla v létě zdemolována? A domníváte se, že demolice byla skutečně nejlepším možným řešením?

Demolice byla jediným realistickým řešením. A musím zdůraznit, že toto rozhodnutí nebylo učiněno od stolu, ale po dlouhých letech hledání uživatele pro nemocniční budovu, měsících debat a projednávání této věci. Mohu konstatovat, že vášně jsou pryč a my teď můžeme v klidu pokračovat v hledání možností využití prostoru, aniž dnes a denně rešíme chátrání staré budovy, její rozkrádání, zabydlování narkomany a podobně. Než zde bude uskutečněno nějaké nové řešení, bude prostor sloužit jako zelená plocha navazující na přilehlý park a zčásti také jako parkoviště, což už je současná realita. A realita je také to, že o nevyužívané budovy a parcely je zájem ze strany privátních zájemců, kteří by zde chtěli uskutečnit své záměry, jež jsou v souladu s územním plánem, umožňujícím využití areálu pouze ke zdravotním či sociálním účelům. Takže otázka budoucnosti této lokality se možná vyřeší zcela přirozenou a pro všechny prospěšnou cestou.

Emoce v Bruntále budí podoba nového dopravního terminálu. Jste vy sám spokojen s finální podobou, nebo považujete námitky kritiků za relevantní?

Když už jsme u emocí, které má nový terminál podle vás budit, pak musíme mluvit i o těch pozitivních. Ano, reakce na odvážně řešený objekt jsou i negativní, ale není možné říci, že by těch záporných bylo více než kladných, se kterými se také setkávám. Prostě někomu se zastřešení nástupišť líbí a někomu ne. Výpravní budova sice je nejvýraznějším prvkem nového terminálu, ale ne jediným, jsou tu také nové komunikace, odpočinkové místo s kašnou, nové parkoviště, budova veřejných toalet, mobiliář, zeleň a tak dále. Já sám jsem s celkovou podobou terminálu spokojen, obzvláště vzpomenu-li si na původní stav.

Budovu bývalé knihovny by chtěl investor přestavět na byty pro mladé. Kdy by se tak mělo stát?

Prodej této budovy ještě nebyl dokončen, každopádně na konkrétní obrysy projektu přestavby je třeba ptát se přímo nabyvatele objektu.

Jak jste celkově ve městě spokojen s kapacitou startovacích či tzv. sociálních bytů?

Prakticky všechny byty, které jsou aktuálně vyčleněny k pronájmu, jsou pronajaty. Poptávka mírně převyšuje nabídku, což znamená, že čekací doby nejsou dlouhé. Takový je v Bruntále aktuální stav městského bytového fondu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…