Nebohatneme, proto nebudeme zvyšovat platy, říká Kalousek

22.06.2012 21:58

Šéf státní kasy varuje před nezbytností dalších škrtů, které dopadnou např. na státní zaměstnance. Opozice znovu poukazuje na to, že další kolo škrtů znovu podváže ekonomiku. Představitelé odbory považují dokonce za nehorázné, že se další utahování opasků dotkne i státních zaměstnanců.

Nebohatneme, proto nebudeme zvyšovat platy, říká Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá další sérii škrtů, kterými reaguje na faktický stav české ekonomiky. Protože neroste, Kalousek hledá prostředky do rozpočtu, kde se dá. Koalice jeho kroky podporuje, opozice podle očekávání další utahování opasků tvrdě kritizuje. Informaci přináší Česká televize.

Nehoráznost nebo nutnost?

"Neroste-li ekonomika, nebohatneme a nemůžeme si ani zvyšovat platy a dávky," podotýká Kalousek. Z toho důvodu počítá mezi jiným se zmrazením platů všech 430 tisíc veřejných zaměstnanců, což se velmi důrazně nelíbí Radce Sokolové, místopředsedkyni Českomoravské konfederace odborových svazů.

"Zmrazení platů ve státní sféře považuji za naprosto nehorázné. Obzvláště, když vidíte souvislost s ostatními reformami, které budou vytahovat čím dál víc peněz z jejich peněženek," tvrdí. Předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS) oponuje, že zmrazení platů ve státní správě a zmražení dávek představuje jeden z posledních kroků, který má zabránit tomu, aby byl schodek rozpočtu ještě vyšší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…