Nebrzdili jsme vyšetřování. Jen jsme to hlídali, říká exnáměstek šéfa policie

06.08.2012 10:02

Za policejního prezidenta Oldřicha Martinů si prý vedení policie nechávalo od detektivů zasílat podrobnosti o politicky citlivých kauzách. Zejména se generalita zajímala o činnost dvou elitních vyšetřovacích orgánů- protikorupčního a protimafiánského.

Nebrzdili jsme vyšetřování. Jen jsme to hlídali, říká exnáměstek šéfa policie
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

Podle bývalého náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby se jednalo o oficiální interní nařízení. Zároveň však Houba odmítl, že by bylo informací využíváno k ovlivňování kauz. „Nic jsme neovlivňovali, chtěli jsme jen mít jistotu, že mají kriminalisté dostatek důkazů ke stíhání,“ řekl Houba serveru IHNED.cz.

Reagoval tak na slova současného šéfa protikorupční policie Tomáše Martince, že bývalé vedení policie mělo páky na zdržování vyšetřování. Zároveň uvedl i konkrétní příklad. „Bylo to v kauze Opencard. Kolegové si stěžovali, že vyšetřování bylo zdrženo o patnáct dní a na pražském magistrátu v té době došlo ke skartaci materiálů,“ řekl již dříve pro IHNED.cz Martinec.

Právě u Jiřího Houby prý tehdy na policejním prezidiu spisy končily. Nařízení, které bylo zavedeno za ministra vnitra Ivana Langera, zrušil po svém příchodu až současný policejní prezident Petr Lessy. Podle advokáta Václava Lásky, který rovněž v minulosti působil jako vyšetřovatel hospodářské kriminality, bylo toto nařízení naprosto nepřijatelné. „V podstatě tak odstavili státní zástupce, což podle mě bylo protiprávní. Za práci policistů a kvalitu důkazů totiž má podle zákona zodpovídat pouze státní zástupce,“ uvedl Láska.

Tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů odmítá, že by jakékoliv informace z vyšetřování podával politikům. „Prošetřovala mě i inspekce a došla k závěru, že jsem nic nespáchal,“ upozorňuje.

Jak detektiv Martinec, tak advokát Láska přiznávají, že v posledním roce a půl se atmosféra výrazně proměnila a policisté se nebojí sáhnout ani do nejvyšších pater politiky. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…