Nebudeme mlčet. Kauza stíhá kauzu, udeřil na vládu Rakušan

13.05.2021 9:52

Vrbětice, Faltýnek, Babišovi ministři. Kauza střídá kauzu. Vláda pohrdá už jakýmikoli zákonitostmi a danostmi, které tady byly. Za takové prohřešky, které tady vládní činitelé mají, se před deseti lety běžně a okamžitě odstupovalo. Předseda STAN Vít Rakušan pořádně naložil šéfovi Sněmovny za hnutí ANO Radku Vondráčkovi. Ten oponoval, že ve vrbětické kauze vláda reagovala skvěle.

Nebudeme mlčet. Kauza stíhá kauzu, udeřil na vládu Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Představitelé obou předvolebních koalic na společné tiskové konferenci oznámili, že na začátku června vyvolají hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše. „Už ani den. Konec! Na shledanou!" hřímal předseda ODS Petr Fiala. Vedle ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN se k vyslovení nedůvěry vládě přidá i SPD Tomia Okamury a podle všeho i většina komunistů.

„Tu celou hru rozehrála KSČM svým rozhodnutím nepodporovat dále vládu Andreje Babiše (ANO),“ připomněl v Událostech, komentářích České televize předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Upozornil, že dvě hlasování o nedůvěře vládě díky komunistům Babišův kabinet přežil a teď při třetím pokusu se uvidí, zda má podporu Sněmovny.

„Toto je třetí legitimní pokus po šíleném chaosu, do kterého nás tato vláda vlákala,“ rozohnil se před kamerami Rakušan.

Jedním dechem však dodal, že cestu vyslovení nedůvěry vládě nepovažuje za tu úplně nejlepší.

„My jsme tady viděli lepší cestu. Rozpuštění Poslanecké sněmovny, aby nás občané, nikoli politici, nikoli rozhodnutí pánů Babiše a Zemana, z tohoto marasmu jednoduše dostali,“ rozvedl předseda STAN.

Vyslovil také jednu podmínku.

„Musí to být až po ukončení té největší diplomatické krize, která tady je,“ odvolal se na kauzu Vrbětice s tím, že vláda v první fázi kauzy Vrbětice rozhodla dobře, ale následovala vyjádření některých českých politiků, kteří postoj České republiky oslabili. Vláda i tady podle Rakušana chybovala a její chyby se odrazily ve slabší podpoře Česka ze strany spojenců.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny z vládního hnutí ANO Radka Vondráčka je pokus o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše součástí předvolební kampaně, kterou rozjela opozice.

„Ti, kteří budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, tak v podstatě přebírají částečnou odpovědnost za tu politickou situaci, která nastane,“ konstatoval Vondráček. Je toho názoru, že by opozice raději měla vést s vládou věcný dialog. V hlasování o nedůvěře vládě nevidí smysl. Zvlášť když prezident Miloš Zeman už oznámil, že až do voleb nechá dovládnout koalici ANO a ČSSD v demisi až do voleb.

Pokud jde o jednání ve Vrbětické kauze, Vondráček má jasno.

„Vláda se zachovala skvěle," konstatoval Vondráček.

Rakušan nad touto větou nevěřícně kroutil hlavou.

„Přece, pane předsedo, tato vláda není úspěšná. Tato vláda má za sebou rok obrovitánských neúspěchů, nezvládnutou covidovou krizi. A to jsem nemluvil jen o vrbětické kauze. Já jsem mluvil i o těch personálních problémech, které ve vládě máte, o problémech předsedy vašeho poslaneckého klubu. Kauza překrývá kauzu. Každý den řešíme něco nového. A vy chcete a předpokládáte, že opozice bude nečinně přihlížet tomu, jak vláda pohrdá už jakýmikoli zákonitostmi a danostmi,  které tady byly. Za takové prohřešky, které tady vládní činitelé mají, se před deseti lety běžně a okamžitě odstupovalo, ale vy jste tu politickou kulturu posunuli úplně jinam,“ vypálil na Vondráčka.

Opozice podle Rakušana ukazuje, že je schopna táhnout za jeden provaz a vést příští vládu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…