Nebudeme poslouchat Berlín, ani Leyenovou... „Vzpoura“ v EU. Kvůli Ukrajině

17.09.2023 10:07

Evropská komise chce uvolnit zákaz dovozu ukrajinské zemědělské produkce do EU – a z Polska, z Maďarska a ze Slovenska hned přišla reakce. „Nebudeme poslouchat Berlín, ani von der Leyenovou, ani Tuska,“ nechal se slyšet polský premiér Mateusz Morawiecki. I maďarský premiér Viktor Orbán se ozval. Děje se tak v době, kdy je jasné, že válka je pro obě strany hodně drahá. Magazím Forbes spočítal, že jen za rakety vypálené na Ukrajinu už Rusové vydali přes 21 miliard dolarů. A to není všechno…

Nebudeme poslouchat Berlín, ani Leyenovou... „Vzpoura“ v EU. Kvůli Ukrajině
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Polsko, Maďarsko a Slovensko se vzepřou Evropské komisi a prodlouží dočasný zákaz dovozu ukrajinského obilí, což je podle americké zpravodajské stanice CNN krok, který pravděpodobně rozzlobí vedení Evropské komise (EK). V pátek totiž EK oznámila plány na pozastavení dočasného zákazu vývozu ukrajinského obilí do vybraného počtu zemí východní Evropy.

Dočasné opatření přijaté v květnu znamená zákaz dovozu ukrajinské pšenice, kukuřice, řepkového semene a slunečnicových semen do Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska, ve snaze zabránit ztrátám v řadách domácích zemědělců, kterým by mohl nutně uškodit dovoz levnější ukrajinské zemědělské produkce. Teď chce EK onen dočasný zákaz „pozastavit“ – ale zmíněné členské země EU se stavějí proti.

„Nebudeme poslouchat Berlín, ani von der Leyenovou, ani Tuska nebo Webera. Uděláme to, protože je to v zájmu polského farmáře,“ označil polský premiér Mateusz Morawiecki významné evropské politiky v čele s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Později v pátek mluvčí polské vlády Piotr Muller oznámil plán polské vlády okamžitě zavést nařízení prodlužující zákaz dovozu ukrajinského obilí a zdůraznil, že opatření je přijímáno v „zájmu polských farmářů a spotřebitelů“.

Maďarsko se také rozhodlo zákaz zachovat, přičemž premiér Viktor Orbán v sobotu na síti X (Twitter) oznámil svůj úmysl „vzít věci do vlastních rukou“.

Informace přichází ve chvíli, kdy je jasné, že válka obě strany konfliktu stojí nemalé finanční prostředky. Server Ukrajinská pravda napsal, kolik asi tak peněz Rusové ztratili ve zničením vybavení, na kolik je přijdou platy vojáků a kolik stojí kompenzace zraněným a rodinám padlých. Server informace převzal od slavného magazínu Forbes.

Rusko prý utrácí asi 300 milionů dolarů denně za „válku proti Ukrajině“. „Největší položky výdajů: podpora vojenských operací (51,3 miliardy USD), vojenské platy (35,1 miliardy USD), odškodnění rodinám mrtvých (25,6 miliardy USD) a zraněných (21 miliard USD) a náklady na zničené vybavení (34 miliard USD). … Celkové náklady na rakety odpálené na území Ukrajiny již činí více než 21,1 miliardy dolarů,“ napsal Forbes.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) „s definitivní platností“ potvrdil, že Ukrajinci pronikli přes část ruských obranných linií u Robotyne a na frontě v délce asi 2,6 km „dosáhli průlomu“. Rusové prý v této oblasti „pravděpodobně utrpěli těžké ztráty“, když tam byli nuceni stáhnout řadu jednotek. Absence těžké vojenské techniky na bojišti na straně Ukrajiny však ukazuje, že „Ukrajinci ještě nejsou s prolomením ruské obrany zcela hotoví“ a na Rusy dál tlačí. Obranná linie, která před nimi teď stojí, je pravděpodobně slabší, než byla „ta již prolomená“.

„Ruské síly soustředily většinu své bojové síly na ty nejpřednější ruské obranné pozice na obranu proti ukrajinským protiofenzivním operacím a tyto ruské síly pravděpodobně utrpěly těžké ztráty a provedly bojové stažení na připravené pozice za současnou obrannou linií,“ píše ISW.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Řešíte v článku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 17.09.2023 11:44:14
že to obě strany stojí velké peníze. A s tím se dá určitě souhlasit. Ale vypočítáváte jen co to stojí Rusko. Jenže to si vše hradí ze svého, Západ mu neposkytuje ani korunu. Kolik to stojí Ukrajinu asi záměrně nepíšete, protože ji to v současnosti nestojí ani dolar. Vše jim platí Západ. A tak nám tu rozepište kolik dolarů tam utopily jednotlivé země včetně té naší malé, střediskové. Ty lži vlád a médií jsou už vážně strašně hloupé a lehce vyvratitelné. Stejně asi jako o tom počtu lidí na včerejší demonstraci.

|  23 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …