Nebudeme vládnout, když toto nezvládneme. Blažek k příštímu roku

22.12.2021 9:24

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se v rozhovoru pro deník Právo rozmluvil mimo jiné o vztazích v koaličním kabinetu. Z čeho má obavy, co se týče vztahů pětikoalice, je to, že by se vše mohlo otřást kolem voleb v příštím roce, nebo kolem voleb senátních. Pokud danou konkurenci nezvládnou, nebudou podle něj dané strany vládnout.

Nebudeme vládnout, když toto nezvládneme. Blažek k příštímu roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Ministr Blažek se na resort vrací po osmi letech. Působil v něm již za vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Když měl srovnat Pavla Blažka tehdy a teď, uvedl, že rozhodně má větší znalost prostředí – jak pražského, tak i republikového. „A jsem jistě mnohem více pomlouván než před osmi lety. Znám také mnohem více lidí z justiční sféry než tehdy, protože jsem v mezidobí také pracoval ve Sněmovně jako předseda podvýboru pro justici,“ uvedl Blažek.

I když se říká, že člověk nevstoupí dvakrát do téže řeky, Blažek to tak nevnímá. „Ta řeka je jiná, velmi se změnila. Změnilo se prostředí, média, změnila se společnost. Řekl bych, že k horšímu. Nenávist ve společnosti, kterou můžeme sledovat v diskusích na internetu a podobně, tehdy v takové míře nebývala,“ podotkl Blažek.

Na otázku, zda bude dělat dobrotu pět různých stran v jedné vládě, odvětil, že bude záležet na těch pěti stranách. „Máme volební systém, jaký máme, a ten vytváří koaliční vlády. Jestli tam jsou tři, anebo pět stran, není rozhodující. Jde o to, jací jsou předsedové těch stran a jak dokážou spolu komunikovat. Pokud se jim to podaří, vláda může klidně fungovat čtyři roky. Jestli mám z něčeho obavy, tak je to příliš mnoho voleb u nás v ČR, což znamená, že se to zejména otřese kolem komunálních voleb příští rok, pak senátních voleb,“ domnívá se Blažek.

Strany jsou totiž podle něj po celou dobu konkurenty. „Teď jde o to, jestli zvládnou společně fungovat ve vládě a konkurovat si v Praze, Brně, Ostravě v komunálních volbách. Pokud to nezvládnou, nebudou vládnout,“ dodal Blažek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…