Nebudeme žádat o souhlas Obamu, zaznělo od Zemana po oznámení, že Kmoníček má být nový velvyslanec v USA

21.09.2016 19:07

Hynek Kmoníček, hradní šéfdiplomat by se měl stát novým českým velvyslancem ve Washingtonu. Během návštěvy New Yorku to řekl prezident Miloš Zeman. Z české strany je už vše potřebné vyřízeno, z americké ale nikoli. Kmoníček prý bude čekat až na nového prezidenta.

Nebudeme žádat o souhlas Obamu, zaznělo od Zemana po oznámení, že Kmoníček má být nový velvyslanec v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Pan prezident učinil svůj krok, to znamená podepsal pověřovací listiny. Pokud jde o další postup, do udělení agrément (souhlas s novým velvyslancem ze strany USA – pozn. red.) nebudeme celou záležitost komentovat. Já mohu jenom poznamenat, že se věc bude týkat již nové administrativy a lze očekávat, že nový velvyslanec ve Spojených státech amerických bude ustanoven po lednu příštího roku,“ sdělil českým novinářům v New Yorku mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Z toho vyplývá, že se česká strana ani nehodlá pokoušet žádat o souhlas současného prezidenta Baracka Obamu. Český prezident současného šéfa Bílého domu několikrát kritizoval. Naposledy v úterním rozhovoru, kdy podpořil republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Pověřovací listiny tak nejspíš do Washingtonu ještě neodešly. Ovčáček to nicméně odmítl komentovat. „Jak říká pan ministr zahraničních věcí Zaorálek, jde o intimní záležitost mezi dvěma stranami, která se zásadně nekomentuje. Já mohu pouze potvrdit, co řekl pan prezident. Ale další věci jsou věcí diplomatických jednání a to jsou interní záležitosti. A znovu opakuji, jak řekl ministr zahraničí Zaorálek, intimní záležitosti.

„Je třeba si uvědomit, že Spojené státy americké čekají klíčové prezidentské volby a my vyčkáme samozřejmě v tomto směru nové administrativy,“ dodal Jiří Ovčáček na otázku, zda má Hrad náznaky o tom, že USA Kmoníčka coby velvyslance schválí.

Pokud se novým prezidentem USA stal Donald Trump, žádná komplikace by s největší pravděpodobností nenastala. Jak by se věc vyvíjela v případě vítězství demokratické kandidátky Hillary Clintonové, zůstává otázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…