Nebudete moct vylézt mezi lidi. Veleba byl na Václaváku, má co říct Fialovi

06.09.2022 12:32 | Komentář

„Na Václavák se valily davy ze všech stran, nad hlavami les státních vlajek, transparenty a dokonce i Pekarové svetry na zimu,“ popisuje situaci v centru Prahy těsně před sobotní demonstrací bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba, který byl na místě. Žasl nad výroky premiéra a vzkazuje: „Jen tak dál, pane premiére, nálepkujte, urážejte, váš čas přijde a vaše probuzení bude kruté. Jak nedávno řekl Vlastimil Tlustý – nebudete ani moct vylézt mezi lidi.“ Náladu ve společnosti připodobňuje k roku 1989. Čeká nás prý „horký podzim a krutá zima“. Zmínil i „hloupé tvrzení ministra Nekuly“.

Nebudete moct vylézt mezi lidi. Veleba byl na Václaváku, má co říct Fialovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

V sobotu byla Praha na nohách, na Václavském náměstí a v naplněných bočních ulicích 100 tisíc lidí ze všech koutů České republiky. První masový projev odporu proti odporné vládě amatérů v čele s premiérem Fialou. Zaskočená provládní média se jen těžce vyrovnávala s obrovskými přívaly lidí zaplňující Václavák a přilehlé prostory. Ještě hodinu před zahájením demonstrace, ve 13 hodin, přišla na mobil zpráva NEWS – „Na Václavském náměstí se začaly scházet stovky lidí, kteří přišli na demonstraci proti vládě. Má začít od 14.00, pořadatelé čekají desítky tisíc lidí.“ V tu dobu se na Václavák doslova valily davy ze všech stran, nad hlavami les státních vlajek, transparenty a dokonce i Pekarové svetry na zimu. Napětí a odhodlání demonstrantů ze všech koutů republiky se dalo doslova krájet.

Pan premiér byl v klidu, aby pár hodin na to, v reakci na zatím největší protivládní demonstraci od listopadu 1989 pravil, že se o demonstraci nezajímá, ale z toho, co ví, tak jsou to proruští sympatizanti a extremisté. Ministr dopravy Martin Kupka šel ještě dál: „Ti lidé představují extremistické a proruské síly“, tak pravil. Tedy sto tisíc proruských extremistů z celé republiky a když k tomu připočteme okruhy jejich přátel a rodin, tak dojdeme ke statisícům. Pozoruhodná logika, která nemá nic společného s demokracií. Spíše se oni demokraté v čele s Petrem Fialou, kteří se dostali k moci díky panu Rychetskému a jeho změně volebního zákona, tedy spíše se cítí a hlavně chovají jako majitelé demokracie.

Jednou Babiš, podruhé Putin… vidění světa předsedy vlády ČR?

Znevážení 100 tisíc lidí na Václaváku a označením je jako proruské sympatizanty a extremisty panem Fialou, to totiž není pouhý úlet. Podobnou logikou hodnotil pan profesor politologie akci Agrární komory 8. června, setkání zemědělců s vládou v Lucerně. Tuto akci Agrární komory odbyl poznámkou, že to organizuje Agrofert, a tudíž ho to nezajímá. Naplněná Lucerna nebyla hodna přítomnosti premiéra. Tehdy přišel jediný člen vlády lidovec Jurečka. Takže jednou Babiš, podruhé Putin – tak se dá shrnout vidění světa předsedy vlády ČR a profesora politologie s mnoha tituly před a za jménem – Petra Fialy.

Ale zpět k demonstraci. Zatímco pan premiér s předsedkyní Poslanecké sněmovny Pekarovou a ministrem dopravy Kupkou trávili příjemné odpoledne na leteckém dnu v Odoleně Vodě a v Líbeznicích, tak sto tisíc občanů s několika tisíci státních vlajek nad hlavou, podle premiéra proruských extremistů, vyjádřilo důrazně svou náladu a zhodnotilo rostoucí nespokojenost s touto vládou. Učinili tak pokojným, leč důrazným způsobem, bez jediného konfliktu, bez jediného fyzického ataku. V nečekaném množství lidí a v jejich extrémní disciplíně, v tom vidím velkou sílu a příslib pro další akce. A na druhé straně neschopnost premiéra vnímat a analyzovat náladu ve společnosti a jeho potřebu urážet rostoucí množství občanů nespokojených s prací vlády, v tom vidím jistotu pokračování Václaváků. Možná i na Letnou se dostane.

Ani svetr či dva madam Pekarové nebudou nic platné. Lidi toho mají dost…

Sečteno a podtrženo, je před námi horký podzim a krutá zima. O takový podzim se výrazně zasloužil premiér urážkami sobotního Václavského náměstí a dalších statisíců občanů, kteří tentokrát ještě zůstali doma a kteří příště nebudou váhat. No a zima, tam příjemná pohoda pana premiéra, troufám si tvrdit, definitivně skončí. Ani svetr či dva madam Pekarové nebudou nic platné. Lidi toho totiž mají dost a ve společnosti začíná být nálada podobná, jaká byla v roce 1989. Tehdy kdo si zachoval zdravý rozum tak věděl, že tak to dál jít nemůže, že se něco musí stát. Jenom nevěděl, co se stane, kdy se to stane a vůbec už ne to, že se to celé zhroutí jak domek z karet. Dobu před pádem socialismu a dobu dnešní jistě nelze srovnávat, ale nálada ve společnosti, nespokojenost a neschopnost politického estabilishmentu je obdobná. Jestliže stránky novin, televizní obrazovky a sociální sítě zaplňují dohady, zda budeme mít v zimě v nemocnicích, ve školách, bytech atd. teplo, zda budou mít domácnosti na zaplacení energie, zda budou mít na potraviny, tak to je opravdu silná káva a tam žádná pečlivě nacvičená gesta a signály páně Fialy, hloupé tvrzení ministra Nekuly, že počátkem srpna padnou ceny potravin a podobné geniality, situaci nezklidní a nevyřeší.

Sečteno a podtrženo – jen tak dál, pane premiére, nálepkujte, urážejte, váš čas přijde a vaše probuzení bude kruté. Jak nedávno řekl Vlastimil Tlustý – nebudete ani moct vylézt mezi lidi. Anebo, když vezmu vaše signály a tvrzení, že plynu bude dost, že všechno zajistíte – tak pozor, z vlastního obklíčení se těžko probíjí. Pýcha předchází pád, tak praví staré lidové přísloví, pane premiére.

Ing. Jan Veleba
agrární publicista, čestný prezident Agrární komory


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…