Nebudu tvrdit, že ke kšeftům a handlům nikdy nedocházelo, prohlásila Valachová

13.05.2018 8:58

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová vnímá možný vstup ČSSD do vlády jako prostor pro nový start strany. Předseda sociálních demokratů Hamáček spolu s dalšími vyjednavači dohodl s Babišem maximum možného a ČSSD zase bude moct pracovat ve prospěch lidí. Pokud se na tom shodne většina členů strany v referendu. Odmítá na sestavování vlády koukat jako na nějaký handl, i když nechce tvrdit, že v minulosti k žádným handlům nedocházelo.

Nebudu tvrdit, že ke kšeftům a handlům nikdy nedocházelo, prohlásila Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Sociální demokrat Milan Chovanec své kolegy opakovaně varoval, aby podruhé nevstupovali do koalice s Andrejem Babišem (ANO), když s ním napoprvé měli tak špatnou zkušenost. Jenže někteří členové ČSSD to tak tragicky nevidí. Bývalá ministryně školství Kateřina Vlachová v rozhovoru pro Deník.cz prohlásila, že je ve vnitrostranickém referendu připravena hlasovat pro vstup ČSSD do vlády.  

„Úspěchy našich vyjednavačů, především předsedy ČSSD Jana Hamáčka, jsou nesporné. Podařilo se dohodnout obnovení proplácení nemocenské ve výši 60 procent průměrného platu od prvního dne nemoci či zvýšení rodičovského příspěvku až na 300 tisíc korun. To jsou zcela konkrétní výsledky stejně jako nárok na Ministerstvo práce a sociálních věcí, jež jsme coby vlajkovou loď ČSSD tradičně spravovali. To je pro nás v případné vládě přidaná hodnota a nemám obavu, že bychom s čerstvým vedením náš program nedokázali nejen prosadit, ale také prodat. A to i díky novým tvářím, které do vlády přivedeme. Pochopitelně musíme vyčkat, jestli to tak bude vnímat většina našich členů ve vnitrostranickém referendu,“ podotkla dáma.

Ve straně se vede i debata o tom, kdo bude či nebude ministrem. Valachová má za to, že by ČSSD měla nabídnout nové tváře, ale až tehdy, když členská základna vstup do vlády schálí. Rozhodně by si nepřála, aby se z udělování vládních postů stal nějaký handl.

„Nebudu rozebírat minulé zkušenosti s různými kšefty nebo handly, ale nebudu tvrdit, že k nim nikdy nedocházelo. Nyní ze všech koutů sociální demokracie zní, že nejdůležitější je, zda nám vyjednaný program a podmínky koaliční spolupráce zajistí důstojnost, respekt a důvěru ve vládě. Co se týká jmen, která nás následně budou ve vládě reprezentovat, rozhodně by nemělo jít o slíbené posty a předměty handlu. Měli bychom nominovat lidi, za nimiž budou sociální demokraté stát. I kvůli jejich energii, nasazení a dobré pověsti,“ zaznělo z úst exministryně.

Současně poznamenala, že změny ve vládě by se měly odrazit také na poměru sil ve Sněmovně. V koaliční smlouvě sice není formulováno, že poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury přijdou o své klíčové posty ve Sněmovně, ale politička očekává, že k nějakým posunům v tomto směru přece jen dojde, protože Okamurovou stranu považuje za radikální a radikálové nemají podle Valachové na důležitých postech co dělat.

ČSSD si prý také hlídá, aby Babiš s Okamurou neodhlasovali změny Ústavy nebo některé příliš radikální návrhy podoby zákona o obecném referendu. V koaliční smlouvě je řečeno, že pokud ten či onen návrh zákona na vládě neodsouhlasí určitý počet ministrů z obou koaličních stran, zákon nepůjde do Sněmovny.

V okamžiku, kdy v rozhovoru došlo na otázky financování škol, se Valachová dostala do varu. Financování školství podle názoru političky potřebuje reformu a dáma má dojem, že ji poslanci ANO, ODS a SPD blokují.

„To skutečně pokládám za bohužel opakovaný legislativní atentát na české školy. Nedá se to komentovat jinak než jako absolutně skandální věc v situaci, kdy nás ve financování škol předběhli i Slováci a jsme v EU úplně poslední. Je absurdní hledat teď výmluvy, proč nedat školám spravedlivé peníze, aby ředitel školy dopředu věděl, jaký objem finančních prostředků dostane, kolik může mít učitelů, nepedagogů, jak je zaplatí a vylepší jim plat. Reforma mimo jiné umožní dělení výuky do skupin v matematice nebo odměňování učitelek mateřských škol podle reálné doby, kterou s dětmi stráví. Přetahovat se o to, zda je na čase odstartovat spravedlivé financování škol, když bylo pozdě už před deseti lety, mi přijde nehorázné,“ rozčílila se Valachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…