Nebyl bezchybný, ale alespoň ne podělaný. Exšéf zelených na Ústecku mluví o Bursíkovi

30.08.2013 6:58

V roce 2010 severočeský lékař a krajský předseda Strany zelených v Ústeckém kraji Petr Klepiš neúspěšně kandidoval do Parlamentu a loni do krajského zastupitelstva spolu s hnutím PRO! kraj. Teď opustil stranu stejně jako bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Kupodivu tak učinil dříve než někdejší předseda zelených, a to o jeden jediný den. Víme, co o Bursíkovi říká.

Nebyl bezchybný, ale alespoň ne podělaný. Exšéf zelených na Ústecku mluví o Bursíkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Je to především obrovská škoda, ale i výslednice dění, kterého byl za poslední roky účasten. Tak hodnotí Bursíkovo rozhodnutí Petr Klepiš. „Strana zelených, ač si to řada čelních představitelů stále nemyslí, směřuje pomalu a jistě na levou stranu politického spektra, což je z pohledu zelených v Evropě vcelku nepřekvapivé,“ míní.

Byl Bursík podělaný?

Klepiš považuje sám sebe za liberála, který se snaží žít ekologicky se smyslem pro trvale udržitelné bytí. „Rozhodně nechci dělat žádné zelené revoluce a převraty. Martin Bursík není a nebyl bezchybný, ale jedno vím jistě: Nikdy nebyl podělaný a nebál se jít proti veřejnému mínění,“ myslí si a odkazuje na Bursíkův boj s expremiérem Fischerem. „Chyby patří k životu. Na Ondřeji Liškovi mi vadí, že se distancuje od koalice s Topolánkem, Kalouskem a mediálně se snaží to období personifikovat do osoby Martina Bursíka,“ dodává.

Politice zavírá dveře, limitům těžby ne

Téměř současný odchod od zelených byl podle Petra Klepiše náhoda. Oproti Bursíkovi chtěl prý odejít už na jaře, tehdy byl ještě umluven přáteli. „Už nechci být členem žádné politické strany, má zkušenost je v tomto ohledu hořká. Skutečnou práci v politice dělá minimum lidí, většina se veze a čeká jen, až se budou sestavovat kandidátky. Do zelených jsem v roce 2006 vstoupil jako naivní idealista a vystupuji jako politikou velmi zklamaný člověk, ale poučený! Nicméně zůstávám zastánce hodnot, které jsem vždy propagoval, včetně nutnosti zachovat těžební limity na Mostecku, lidskoprávních otázek a podobně. Jsem lékař a bez nadsázky to považuji za své hlavní poslání,“ vyjádřil se rozhodně.

Stranu zelených chce pro změnu nadále podporovat zastupitel Ústeckého kraje a exposlanec Přemysl Rabas, někdejší ředitel Podkrušnohorského zooparku v Chomutově, dnes šéf ZOO Dvůr Králové. „Pokud ji vede Ondřej Liška, pak doleva nesměřuje. Stranu budu podporovat a naději má, pokud vytvoří platformu podobnou PRO! kraji,“ vyjádřil se na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…