Nebýt migrační krize, dokázal by Sobotka lidi pro podporu EU získat, tvrdil vážně bývalý eurotajemník Prouza. Polsko ukázalo Bruselu prostředníček a jak dopadlo, varuje

09.08.2017 17:46

Po nějakém čase opět vystoupil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu bývalý tajemník pro Evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza. Chválil premiéra Bohuslava Sobotku za to, kolik času a úsilí věnoval jako premiér členské země EU tomu, aby našel pro Česko spojence, a otevíral důležitá témata. Dnes se však kormidlo obrací a někteří naši politici vzhlížejí k Polsku, které „ukázalo Bruselu prostředníček“...

Nebýt migrační krize, dokázal by Sobotka lidi pro podporu EU získat, tvrdil vážně bývalý eurotajemník Prouza. Polsko ukázalo Bruselu prostředníček a jak dopadlo, varuje
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Vláda Bohuslava Sobotky se prý za čtyři roky snažila najít v EU i nové spojence, nejen státy z Visegrádské čtyřky – Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česká republika. Sobotka se prý pokoušel najít partnera v Rakousku, ve Švédsku, v zemích Beneluxu a tak podobně. To neznamená, že máme V4 přehlížet, ale neměli bychom sázet všechno na jednu kartu.

„My jsme tady za posledních pár měsíců, kdy se zaměřujeme jen na kvóty, kvóty a kvóty, i když ono je to logické, protože ono je před volbami, ale my jsme rezignovali na další evropská témata,“ varoval ve vysílání Prouza. Politici mají obavy, že kdyby se vyjadřovali k Evropské unii konstruktivně, přišli by o pět nebo deset hlasů a toho se před volbami každý bojí. Proto se vrací protievropská rétorika, kterou tu před pár lety prosazovala ODS. Dnes na tuto vlnu naskakují prakticky všechny politické strany.

Prouza zopakoval, že Sobotkova vláda se pokoušela nastavit jiný trend a zprvu se to i dařilo. „Nikdo z vlády tady nemluvil o diktátu z Bruselu a podobných chimérách a důvěra v EU vzrostla až na padesát procent. Pak přišla uprchlická krize, nastalo vyvolávání strachu a důvěra klesla zpátky někam na 25 procent,“ dodal k tématu host.

Dnes někteří naši politici říkají, že bychom se měli chovat jako Polsko. „Přemýšlím, jak to říct slušně. Polsko se rozhodlo ukázat prostřední prst Bruselu a my bychom se měli chovat podobně, ale teď vidíme, jak to Polsku škodí. Polsko je dnes izolované... Jedna věc je, co říká Viktor Orbán v Maďarsku, ale je to také muž, který v Maďarsku rozhoduje a se kterým se dá v Maďarsku mluvit. V Polsku ochotu k diskusi nevidím,“ posteskl si Prouza.   

Předseda vlády Sobotka odvedl kus práce v Evropské unii a tento fakt bude jednou historiky ohodnocen pozitivně.

Pár slov padlo i k Číně. Prouza věří, že se ekonomické vztahy Česka a Číny ještě slušně rozjedou, ale zatím je vše ve fázi jednání. Prouza v této souvislosti vytkl prezidentu Miloši Zemanovi, že v souvislosti s čínskými investicemi vyvolával velká očekávání. Předčasně. „Velká očekávání vyvolával především prezident Miloš Zeman, on mluvil o věcech, které se teprve začínaly rozjednávat,“ kroutil hlavou ve studiu Prouza.

Po odchodu z Úřadu vlády si prý Prouza dopřál velký luxus a věnoval se rodině. Obdržel prý také dobrou pracovní nabídku, ale v tuto chvíli dostala rodina přednost, a pokud Prouza nastoupí do nějaké firmy v soukromém sektoru, média se to včas dozvědí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…