Nečas: Kontroverze kvůli amnestii mě velmi trápí

09.01.2013 12:47

Premiér Petr Nečas poskytl serveru iDNES.cz rozhovor, ve kterém vysvětlil, proč podepsal amnestii vyhlášenou prezidentem Václavem Klausem. Odmítl, že by se jednalo o politický obchod.

Nečas: Kontroverze kvůli amnestii mě velmi trápí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Udělení amnestie je výsostným právem prezidenta a pokud se tak stalo po patnácti letech v den 20. výročí vzniku České republiky, má svoje opodstatnění. Rozsah a odůvodnění amnestie je přitom plně v kompetenci prezidenta. Není možné, aby se předseda vlády podílel na formulování rozsahu amnestie,” uvedl Nečas.

Kontrasignace je podle premiéra ústavní zvyklostí. Nepodepsal by pouze v případě, že by se jednalo o protiprávní akt, což se nestalo. „O úmyslu prezidenta rozhodnout o amnestii jsem byl informován před vánočními svátky. Konzultace technického a legislativního rázu poskytl ministr spravedlnosti. Je ústavní zvyklostí, že premiér nemusí vládu informovat předem a nestalo se tak ani v případech amnestií za prezidenta Václava Havla. Chci zdůraznit, že vše musí kvůli riziku neklidu ve věznicích probíhat v maximálním utajení,” vysvětlil Nečas.

Premiér také rozhodně odmítl jakýkoli politický obchod – např. to, že amnestii podepsal za prezidentův podpis daňového balíčku. Uvedl, že není jasné, které kauzy ve skutečnosti amnestie zasáhne. „Amnestie je obecný právní akt, kdy nejsou předem známy jednotlivé případy a jejich počet. Pokud se ukáže, že se bude týkat některých sporných kauz, mohou státní zástupci podat stížnost. Amnestie je individuální akt prezidenta, akt milosrdenství, a nesmí se stát předmětem politického vyjednávání. Velmi mne ale trápí, jakou kontroverzi ve společnosti amnestie vyvolala,” přiznal Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…