Nečas, Paroubek, Babiš, Véčka. Poražení letošních voleb

14.10.2012 10:25

Letošní krajské a senátní volby prý mají tři největší poražené. Vládní ODS, která se výrazně propadla i proti minulým krajským volbám. Dalšími poraženými jsou dva ambiciózní subjekty, které chtěly těžit ze všeobecné nespokojenosti, ale voliče vůbec nezaujaly. NS- LEV 21 expremiéra Jiřího Paroubka a ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše.

Nečas, Paroubek, Babiš, Véčka. Poražení letošních voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Podle serveru Lidovky.cz se v ODS sobotní očekávání proměnilo ve zděšení. Uspěla pouze v Plzeňském kraji, a ani zde vůbec není jisté, že se ujmou vlády. Jinde bude hrstka občanských demokratů nejspíš jen z opozice sledovat rudo- oranžové koalice. V senátních volbách je pak jasné, že ODS neobhájí dosavadních 13 senátorů, neboť do druhého kola postoupilo pouhých deset kandidátů. Vypadl třeba Alexander Vondra, ministr obrany a místopředseda strany, který byl jedním z nejbližších premiérových spojenců.

Velký neúspěch si připsal i bývalý premiér Jiří Paroubek, který měsíce budoval stranu Národní socialisté- Levice 21. století a investoval několik milionů do předvolební kampaně. Jeho strana pohořela, ve většině krajů nepřekonala ani jedno procento hlasů, pouze v Ústeckém kraji, kde kandidoval sám předseda Paroubek a kde si strana dělala vysoké ambice, dokázal získat 2,8 procenta, což na vstup do zastupitelstva zdaleka nestačí.

Poražený Jarolím: Aspoň že vypadl Vondra

Miliardář Andrej Babiš si s hnutím ANO 2011 dělal naděje hned na pět senátorských křesel, ale nakonec neuspěl žádný z jeho kandidátů. Petr Binder, který za něj kandidoval na Praze 8, uvedl: „Z výsledků voleb jsem zděšený.“

Neuspěly ani Věci veřejné, které nejprve v sedmi krajích vůbec nebyly schopné sestavit kandidátku, a ve volbách do Senátu neuspěl například ani výrazný místopředseda Tomáš Jarolím, kterého v Litoměřicích porazili téměř všichni kandidáti. Jarolím měl radost alespoň z toho, že do druhého kola nepostoupil dosavadní senátor Alexander Vondra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…