Nečas: Žádné dělení postů nebylo. Předsedu sněmovny ale ČSSD nedáme

09.06.2010 13:41

Možné rozdělení míst ve vládě - sedm křesel obsadí ODS, čtyři dostane TOP 09 a čtyři Věci veřejné. TOP 09 možná získá post předsedy Sněmovny, adeptkou je Vlasta Parkanová.

Nečas: Žádné dělení postů nebylo. Předsedu sněmovny ale ČSSD nedáme

K9 je název centrálního devítičlenného vyjednávacího týmu, který ve středu použil i Petr Nečas. Vzhledem k době, po jakou bude ještě zřejmě působit, si oficiální název určitě zaslouží. Vytížení členů skupiny je podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga tak velké, že se centrální K9 musí scházet dokonce v šest hodin ráno. „Zvýšíme frekvenci jednání, budou probíhat obden, někdy i každý den," uvedl Petr Nečas.

Podle serveru iDNES ve středu došlo i na poměrné dělení ministerstev. ODS by měla získat sedm, TOP 09 i VV po čtyřech. Jiná média hovoří o poměru 7:5:3. Členové K9 to ale popírají, stejně jako souhlas s tím, že by ODS navrhovala postupné sjednocení DPH na 19 procent.

"Dělením některých křesel jsme nestrávili ani minutu, dokonce ani sekundu. Věřte tomu, je to pravda. Pouze jsme zrekapitulovali představy o velikosti vlády. Chceme jí mít početně nejmenší v historii Česka," dementoval informace novinářů Nečas. Padnout by měly v první řadě posty ministrů bez portfeje, které, jak zdůraznil místopředseda TOP 09 Kalousek, trojkoalice ve vládě nechce.

John: Křeslo předsedy jen za slušné chování

Trojkoalice se ve středu měla shodnout mimo jiné na tom, že předsedou sněmovny asi nebude sociální demokrat. „Křeslo předsedy pro ČSSD by bylo gentlemanským gestem. Jeho získání ale závisí na tom, jak bude ČSSD vystupovat. Po včerejším výstupu Bohuslava Sobotky to ale není moc reálné," reagoval John na tiskovou konferenci ČSSD, kde její předseda nařkl Věci veřejné z toho, že opouštějí mílovými kroky svůj program výměnou za křesla ve vládě.

Strany měly jednat o výstupech pracovní skupiny pro oblast školství. Zatímco na potřebě zavést školné panuje všeobecná shoda, platy učitelů ještě budou velmi diskutovanou otázkou. Školné by mělo podle Radka Johna odrážet oblíbenost vysokých škol. „Tam, kde se hlásí každý druhý člověk, tedy třeba na právech, bude logicky vyšší než jinde," popsal John způsob jak zpeněžit zájem Čechů o lukrativní zaměstnání. Školné by mělo být odložené, tedy splatné až po dokončení studia.

Poslanci si asi omezí imunitu

Vyjednávací týmy se také shodly na omezení imunity zákonodárců. Ta by se měla vztahovat jen na vystoupení ve sněmovně. Omezí se také platy ústavních činitelů. Naopak naprosto rozdílné názory mají Věci veřejné a zbytek trojkoalice na desetimiliardové škrty v rozpočtu ministerstva obrany.

VV v průběhu týdne několikrát dementovaly, že by z požadavku ustoupily, nicméně ve středu Radek John potvrdil opak. „Bude to dlouhodobý proces, naši experti rozeberou rozpočet obrany a zjistíme, jaké škrty jsou možné," uvedl John. Podle lídra TOP 09 Schwarzenberga je ale deset miliard naprosto nereálných.

K9 probírala také závěry Bezděkovy komise kvůli reformě penzí. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska tu byla velká shoda se závěry, které tato komise právě předkládá. „Ty závěry jsou dokonce důraznější, než náš program. Budeme o tom muset ještě jednat ve straně," zdůraznil Kalousek.  

FOTOGALERIE
Lídři koalice jednají

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…