Nečas jednal na Hradě se Zemanem. Moc sdílný k novinářům nebyl

14.06.2013 18:51

Premiér Petr Nečas (ODS) na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem nastínil hlavě státu svůj pohled na současný skandál spojený s obviněním jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové, několika bývalých poslanců ODS a dalších osob. Novinářům to Nečas řekl při příchodu na podvečerní jednání Výkonné rady ODS.

Nečas jednal na Hradě se Zemanem. Moc sdílný k novinářům nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Se Zemanem prý předseda vlády hovořil také o řadě dalších témat domácí a zahraniční politiky. "Měli jsme přátelský a korektní rozhovor," poznamenal premiér, který dnes v Poslanecké sněmovně odmítl kvůli kauze odejít z funkce.

Zeman je k mediálním informacím zdrženlivý

"Je třeba se odkázat na jeho (Zemanovo) vyjádření z bratislavské návštěvy," reagoval předseda vlády na otázku, zda mu Zeman sdělil svůj pohled na situaci. Zeman ve čtvrtek v Bratislavě novinářům oznámil svůj záměr sejít se dnes s Nečasem, šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, policejním prezidentem Martinem Červíčkem či ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Uvedl také, že příliš nevěří mediálním informacím, neboť z vlastní zkušenosti prý ví, že jsou často zkreslené, a právě proto dává přednost přímým jednáním.

Zeman byl v Bratislavě na setkání středoevropských prezidentů. "Prognostik, kterým stále ještě jsem, má být připraven na všechny eventuality," odpověděl na otázku, zda by mohla skončit nynější koaliční vláda. Zeman se dnes už sešel s lídrem ČSSD Sobotkou, jehož strana trvá na Nečasově pádu, dohodě o rozpuštění sněmovny a vypsání nových voleb.

Zatím zatčeno osm lidí

Do středu současného skandálu, který otřásá vládou, se dostala Jana Nagyová, nejbližší spolupracovnice premiéra. Podle vyšetřovatelů právě ona figurovala v obou kauzách vyšetřovaných Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) - nelegálním sledováním i údajné politické korupci. Čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení.

Ve druhém případě je žena, které hrozí až pět let vězení, obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců. Celkem policie zadržela osm osob, tento počet se pravděpodobně zvýší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …