Nečas o reformě penzí: Důchodový věk nezvyšujeme. Ale měli bychom

21.05.2013 13:37

Premiér Petr Nečas promluvil o novém důchodovém systému. Svým projevem se snažil vyvrátit mýty, které se podle něj kolem reformy vytvořily. Zdůrazňoval ale hlavně potřebnost reformy vzhledem ke stárnutí populace.

Nečas o reformě penzí: Důchodový věk nezvyšujeme. Ale měli bychom
Foto: Petr Kupka
Popisek: Petr Nečas v Ostravě hájil důchodovou reformu

„Naším cílem je samozřejmě stabilizovat důchodový systém,“ začal Nečas. Připomněl, že s reformou se mělo začít už nejméně před deseti lety. „Chci se tady poprat s mýty, které se zde vytvořily, nabalily se na ni a vytvořily mediální obraz reformy,“ objasnil premiér.

Modernizujeme všechno

Nečas odmítl, že by reforma nebyla potřeba. Rozhodně se podle něj nejedná pouze o zavedení druhého pilíře. „Vždy jsme od roku 2007 vytvářeli, měnili i modernizovali všechny tři pilíře,“ zdůraznil.

Podle Nečase skokově nezvyšuje věk odchodu do důchodu, on sám by však uvítal, kdyby se tak stalo. „Bohužel na tyto rozhodnutí nemáme dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně,“ říká premiér. Připomněl, že České republice za posledních dvacet let vzrost průměrný věk dožití nejvíce v Evropě.

Nečas také zkritizovat tvrzení, že druhý pilíř je výhodný pouze pro bohaté lidi a že soukromé fondy jsou nebezpečné. „Neexistují bezpečné a nebezpečné důchodové systémy. Riskantní jsou v podstatě všechny. ty státní hlavně v případě nestability veřejných financí,“ prohlásil premiér.

Premiér upozornil na to, že zapojení do druhého pilíře se podle propočtů ministerstva práce a sociálních věcí vyplatí asi polovině lidí. "Není pravda, že se druhý pilíř vyplatí jen vysokopříjmovým skupinám," podotkl. Podle jiných studií je ale druhý pilíř výhodný jen pro menší část lidí, zejména ty mladší a s nadprůměrnými příjmy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…