Nečas poletí airbusem, protože Klaus zrušil cestu do Izraele

21.11.2012 16:49

Zhoršení bezpečnostní situace na Blízkém východě zajistilo pohodlnější cestování českému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) na evropský summit. Kvůli eskalaci násilí totiž prezident Václav Klaus zrušil cestu do Izraele, a pro potřeby premiéra se tak uvolnil vládní airbus A-319. Ještě o víkendu se ale zdálo, že předseda vlády s doprovodem dnes večer do Bruselu odletí vojenským transportním letounem CASA C-295M.

Nečas poletí airbusem, protože Klaus zrušil cestu do Izraele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Budeme samozřejmě letouny CASA létat a řada ministrů takto létá," prohlásil dnes Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády, která mimo jiné schválila jeho mandát před klíčovou schůzkou unijních špiček. Od čtvrtečního večera budou vrcholní zástupci zemí EU v Bruselu hledat shodu nad dlouhodobým unijním rozpočtem pro roky 2014 až 2020 a současná podoba návrhu se nelíbí nejen Praze, ale velkému množství dalších členských zemí.

Šetří i kabinet. Část vládní letky bude odstavena

Nečas dnes odpověděl na novinářskou otázku, jak se na cestu vojenským transportním strojem těšil, slovy, že byl na tuto variantu připraven. Poznamenal také, že si není jist, zda je cesta výrazně pomalejším vrtulovým strojem ve skutečnosti levnější než proudovým airbusem. A s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) pak chvíli žertovali na téma dalšího prodražení delšího letu v důsledku nutnosti podávat pasažérům občerstvení dvakrát.

Vládní letka má sice dva airbusy, ale jeden z nich má nyní k dispozici ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který se tímto letounem až ve čtvrtek vrací z cesty do USA. ČTK to řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ministerstvo obrany už dříve rozhodlo, že část vládní letky kvůli úsporám odstaví. Postupně vyřadí letoun Challenger a dva proudové letouny Jak-40.

Klaus měl v Izraeli být na návštěvě od neděle do dnešního večera, jednat měl se svým protějškem Šimonem Peresem, s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem a dalšími politiky. Izrael však v uplynulých dnech v reakci na ostřelování svého území raketami zahájil bombardování palestinského pásma Gazy, jehož deklarovaným cílem je zabránit tamním radikálům z hnutí Hamas v útocích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…