Nečas se chválí za protikorupční boj. Peake v ČT: Miliardy ještě necinkají

14.02.2012 22:37

Vláda si vede výborně. V boji proti korupci již ušetřila deset miliard, pochvaluje si premiér Nečas. Marvanová ani Benešová nesouhlasí. Tak skvělé to není.

Nečas se chválí za protikorupční boj. Peake v ČT: Miliardy ještě necinkají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Koaliční kabinet Petra Nečase sám sebe často nazývá jako protikoupční. Právě boj proti koupci měly před volbami všechny strany jako svou prioritu, nejvíce pak vládní Věci veřejné.

Vláda se během úterý za své protikorupční nasazení přímo pochválila. Podle premiéra Petra Nečase už přijatá opatření ušetřila desítky miliard korun. Ve vysvědčení, které vládě před časem vystavily nevládní protikorupční organizace, ale převažovaly trojky.

V ČT hájila vládu vicepremiérka Karolína Peake z VV.  Marie Benešová, která má na starost boj s korupcí v ČSSD už tak nadšená z vlády nebyla a kabinet si vyslechl kritiku i od Hany Marvanové ze sdružení Veřejnost proti korupci.

Nečas během dne uvedl: „Každým krokem, který tato vláda činí, se snažíme nasypat písek do soukolí korupce. Uvědomujeme si, že boj proti korupci je během na dlouhou trať. Vždy se objeví nové, podstatně sofistikovanější způsoby, a na ty je nutné opět reagovat. Srovnání s minulostí jednoznačně ukazuje, že současná vláda pokročila v této oblasti mnohem dál, než vlády minulé."

Miliardy ještě necinkají

Peake v ČT nicméně korigovala už i slova premiéra. "Ty peníze ve státním rozpočtu ještě necinkají," sdělila Peake k údajným ušetřeným deseti miliardám s tím, že se ale jedná o kvalifikované odhady.

Benešová sice vítá snahu vlády bojovat proti korupci, ale hmatatlené výsledky ještě vidět nejsou. Podle ní ČSSD má vlastní ucelený program boje proti korupci.

Marvanová uvedla, že je tady posun. Na rozdíl od premiéra Fischera, Topolánka, Paroubka se prý Nečas více snaží. "Některé věci vláda ale přehlíží," řekla Marvanová s tím, že v novém zákoně o zadávání výběrových řízení je například výjimka pro sektorové firmy, například teplárenské, které nemusí zveřejňovat své subdodovatele, často neprůhledné zakázky zadávají sami ministři.

"Vláda mnohdy káže vodu, pije víno," sdělila. Kritizovala i to, že v zákoně o střetu zájmů není to, jak politici a úředníci přišli ke svým majetkům, ještě než do funkce vstoupili.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…