Nečas vetem kvůli rozpočtu EU nehrozí, ale ani ho nevylučuje

22.11.2012 17:24

Premiér Petr Nečas před summitem EU o dlouhodobém rozpočtu unie na roky 2014 až 2020 upozornil, že Česká republika není ochotna přistoupit na jakýkoli návrh na rozdělení balíku ve výši kolem jednoho bilionu eur. Vetem Praha sice zatím na rozdíl od řady dalších zemí nehrozí, ale není také ochotna odsouhlasit cokoli.

Nečas vetem kvůli rozpočtu EU nehrozí, ale ani ho nevylučuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Česku podle premiéra vadí hlavně navrhované snížení prostředků na politiku soudržnosti, jejímž prostřednictvím míří miliardy eur na pomoc chudším regionům, a to včetně většiny českých kromě Prahy. Zatímco pro roky 2007 až 2013 ČR měla možnost získat v rámci této politiky zhruba 26,7 miliardy eur, tak nyní by to na příští sedmileté období mohlo být jen něco kolem 19,5 miliardy eur.

ČR nelíbí ani navrhovaná výše spoluúčasti u projektů

"My považujeme za těžko přijatelné, aby to bylo pouze 19,5 miliardy eur," podotkl Nečas. Konkrétní přijatelnou sumu pro ČR ale neupřesnil.

Kromě této sumy se ČR nelíbí ani navrhovaná výše spoluúčasti u projektů. Zatímco v tomto období to bylo 15 procent, nyní je návrh na 25 procent. Posledním hlavním českým požadavkem je, aby zůstala zachována současná možnost, že EU bude i nadále proplácet příjemcům unijních fondů (tedy třeba obcím, podnikatelům či neziskovým organizacím) daň z přidané hodnoty u proplácení projektů.

"Toto jsou tři klíčové věci, které budeme chtít změnit," řekl Nečas. "My nehrozíme vetem, nicméně nemůžeme garantovat, že za každou cenu a za všech okolností to, co nám hodí na stůl, automaticky schválíme. Akorát jsme nepovažovali za nutné v tomto případě dopředu, tak jako 11 dalších členských zemí, tímto vetem hrozit," zdůraznil Nečas.

Český premiér dnes o dlouhodobém finančním rámci jednal mimo jiné s šéfem Evropské komise Josém Barrosem či unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem i několika premiéry v rámci předsummitových bilaterálních jednání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …