Nečasi, seber odvahu a podepiš, žádá tři sta významných osobností

14.02.2012 9:25

Zaslouží si premiér Nečas (ODS) pochvalu za to, že za Česko nepodepsal smlouvu o fiskální unii? Prezident Klaus je přesvědčen, že ano, ale řada českých osobností vidí situaci úplně jinak. Tři stovky předních kulturních, vědeckých a dalších činitelů podepsalo petici, ve které vyzývají premiéra, aby přestal otálet a konečně smlouvu podepsal. Mezi signatáři je i Ivan Havel, Zdeněk Svěrák, Tomáš Halík a další.

Nečasi, seber odvahu a podepiš, žádá tři sta významných osobností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

Řada členů ODS chválí premiéra Petra Nečase (ODS) za to, že nepodepsal smlouvu o fiskální unii EU. Prý sebral odvahu a nepřipojil souhlas České republiky k něčemu tak nejasnému, jako je právě chystaná fiskální unie. Za nepodepsání premiéra pochválil i prezident Klaus. Tři stovky významných českých osobností však zastávají zcela opačný názor a podepsali se pod petici, v níž premiéra vyzývají, aby sebral odvahu a smlouvu konečně podepsal. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

„Nevylučujme se z Evropy!“ varují signatáři

Petici s názvem „Nevylučujme se z Evropy!“ podepsali kardinál Miloslav Vlk, bývalá šéfka Akademie věd Helena Illnerová, kněz Tomáš Halík, scenárista a herec Zdeněk Svěrák či bývalý ředitel Centra pro teoretická studia Karlovy univerzity Ivan M. Havel.

„Nejsou v tom žádné emoce. Jsem zkrátka přesvědčený, že jsme součástí Evropy. Máme proto dělat vše, co je v našich silách, abychom její součástí byli důstojně,“ řekl LN Ivan M. Havel, bratr nedávno zesnulého prvního českého prezidenta Václava Havla.

Autoři výzvy tvrdí, že jde jen o první krok v přesvědčování vlády. Dříve či později by mohla následovat schůzka s premiérem, kde bude Nečas zřejmě přesvědčován, aby odhlédl od nálad ve vlastní straně, a přiklonil se k podpisu smlouvy, kterou někteří lidé přirovnávají k Marshallovu plánu.

Mezinárodní postavení Česka nesmí ovlivnit vnitrostátní hádky

Premiér Nečas se k apelu do uzávěrky nevyjádřil. Jeho mluvčí Jan Osúch uvedl, že premiér sdělí komentář na dnešní tiskové konferenci. Postoj akademiků, známých postav české kultury a dalších občanů naopak obratem ocenil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Je chvályhodné, když se občané zajímají o osud naší země. Velmi mě to těší,“ řekl LN šéf diplomacie během pracovní návštěvy Itálie.

Nečas opakovaně prohlásil, že nepodepíše tak nejasný dokument, jakým zatím smlouva o fiskální unii je. Signatáři však poukazují na to, že může být ovlivněn vnitrostátními spory, což považují za nepřijatelné. Podobné vnitrostátní hádky prý neblaze ovlivnily naší historii i v minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…