Nečekaně ostrá komunistka Vostrá: Pana prezidenta jsme o žádné zprostředkování nežádali

10.12.2020 22:47

Přetahovaná o schvalování státního rozpočtu pokračuje. Komunisté chtějí odebrat z rozpočtu Ministerstva obrany deset miliard korun, návrh předložila předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá, která byla hostem pořadu Interview na ČT24. Postoj KSČM podle ní souvisí i s tím, že nesouhlasí se členstvím České republiky v Severoatlantické alianci. Do sporu se již vložil i prezident Miloš Zeman, kterému skrze televizní kamery vzkázala, že o jeho pomoc „není zájem a nikdo o ni ani nežádal“. „My jsme sami schopní jednat navzájem,“ zdůraznila.

Nečekaně ostrá komunistka Vostrá: Pana prezidenta jsme o žádné zprostředkování nežádali
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Úvodem Vostrá vyslovila jasné „ne“ na dotaz, zda má vláda, premiér a ministryně financí u komunistů podporu rozpočtu jistou. „Jedním z našich pozměňovacích návrhů je převod deseti miliard korun z Ministerstva obrany do vládní rozpočtové rezervy. Na tom není shoda,“ sdělila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru, že stále trvá na tom, že návrh rozpočtu na příští rok nepodpoří.

„Stále jednáme a stále shodu nenacházíme. Budeme to hodnotit zítra na výkonném výboru Ústředního výboru KSČM a poté na poslaneckém klubu, jak se k této situaci k rozpočtu postavíme,“ doplnila.

„Tento požadavek je pro nás důležitý v souvislosti se situací, která nastala na podzim. Částka deset miliard korun v rezervě na případné kompenzace z uzavírání provozů je minimální,“ dodala s tím, že armáda má tyto finance na zakázky, které se plní několik let, a tedy je jejich splácení možné odložit.

„Není to o tom, že bych si myslela, že bude shoda na tom, že se vojenské nákupy nebudou realizovat,“ upřesnila a dodala: „Podle mě to má smysl, aby si vláda nechala větší rezervu na kompenzace, nikdo neví, jak bude epidemiologická situace vypadat v lednu,“ zopakovala Vostrá.

Souvisí to však prý i s postojem komunistů, kteří nesouhlasí se členstvím České republiky v Severoatlantické alianci, která tlačí na to, abychom navyšovali rozpočet na obranu. „Nebudu říkat, že to tak není. Souvisí to jedno s druhým, je to náš politický požadavek, ty peníze se dají použít daleko lépe,“ konstatovala, že tyto výdaje pro obranu jsou zbytné.

„Tak teď už je to jasnější, než doposud vypadalo,“ shrnula Tvarůžková za souhlasu Vostré: „V pořádku, ano, je to tak.“

Jak však chtějí komunisté vládu a premiéra donutit, aby na takový požadavek přistoupili? „Hledáme cestu, jak tuto patovou situaci vyřešit. Uvidíme, ještě máme chvíli čas,“ řekla neurčitě.

Do sporu vstoupil i prezident Miloš Zeman, který slíbil v případě potřeby uspořádat jednání předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). „My jsme pana prezidenta o zprostředkování nežádali. S Metnarem jsme už jednali. V tento moment není nutné, aby nám prezident dělal zprostředkovatele. My jsme schopní jednat navzájem,“ vzkázala Vostrá hlavě státu.

V těchto dnech Senát rozhoduje o daňových sazbách a kompenzacích krajům a obcím. Rýsuje se možnost, že daňové sazby zůstanou ve výši 15 a 23 procent a zvýšení slevy na poplatníka bude nižší, než jak schválila Poslanecká sněmovna.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok v jednom z předchozích dílů Interview nedávno řekl, že projednávat takové změny na konci roku, jako je státní rozpočet či daňový balíček, je neomluvitelné a pro daňového poplatníka „strašné“.

S jeho slovy Vostrá souhlasila u daňového balíčku, nikoliv však u schvalování státního rozpočtu. „Státní rozpočet se projednává vždy na konci roku. Jistě si pan guvernér vzpomíná, že když nebyl guvernér, tak byl časový harmonogram státního rozpočtu jasně stanoven,“ zdůraznila.

Pozastavila se u daňového balíčku, označila jej za „nešťastnou záležitost. Úpravy, které daňový balíček přináší jako celek, však komunisté podpořili, aby následně prošel do Senátu.

„Jak to mají vaši voliči chápat, jak se v tom mají vyznat?“ tázala se moderátorka Zuzana Tvarůžková. „Celou dobu jsme vystupovali proti institutu superhrubé mzdy, to bylo rozhodující. Byl zrušen, byť se sazbou 15 a 23 procent, pro tato čísla jsme aktivně nehlasovali, bylo nám bližší 19 a 23 procent, bohužel na to hlasování nedošlo,“ přiblížila Vostrá, že koncept jako takový komunistům ale zásadně nevadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…