Rázný tah Zemana: Duka je statečný člověk a bojovník za pravdu. Češi si ho váží, napsal prezident papeži Františkovi

01.03.2018 14:14

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal do Vatikánu přímluvný dopis za kardinála Dominika Duku. Papeži Františkovi v něm sdělil, že Duku považuje za statečného člověka a bojovníka za pravdu. Zdůraznil, že v dobách komunismu dnešní kardinál trpěl a že v poslední době se zásadně podílel na boření bariér mezi státem a církvemi. „Jeho Eminence Dominik kardinál Duka je v České republice mimořádně váženým představitelem katolické církve,“ uvádí prezident.

Rázný tah Zemana: Duka je statečný člověk a bojovník za pravdu. Češi si ho váží, napsal prezident papeži Františkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Vaše Svatosti, dovolte mi předat Vám srdečné pozdravy z Prahy a současně Vám nabídnout v roce, kdy si v naší zemi připomínáme výročí mnohých významných událostí, které v minulém století ovlivnily náš národ i českou katolickou církev, své osobní svědectví o působení našeho statečného spoluobčana Dominika Duky,“ započal prezident dopis, ve kterém reagoval na nedávnou kritiku skupiny občanů, kteří kardinála Duku v dopisu do Vatikánu naopak haněli. Nutno uvést, že Dukovi coby arcibiskupovi pražskému končí funkční období a papež mu ho buď může prodloužit, nebo vybrat nového arcibiskupa. Duku dlouhodobě kritizuje třeba teolog Tomáš Halík nebo profesor Martin C. Putna.
 
Zeman nedávno v TV Barrandov avizoval, že se na papeže obrátí s žádostí, aby Duku ve funkci potvrdil.
 
„Jeho Eminence Dominik kardinál Duka je v České republice mimořádně váženým představitelem katolické církve a je to též do značné míry právě jeho zásluhou, daří-li se nám postupně odstraňovat bariéry po dlouhé roky existující mezi církví a státem v naší zemi,“ pokračuje dále Zeman, který s Dukou souzní v názorech např. na migrační krizi a udělil mu loni nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva. Duka se coby hlava české katolické církve podílel na vyjednání církevních restitucí či na vypořádání majetkových vztahů se státem v objektech na Pražském hradě.
 
„V nelehkých dobách před rokem 1989 patřil kardinál Duka k bojovníkům proti zvůli totalitního režimu, za což byl perzekvován, a dokonce i vězněn spolu s dalšími významnými českými disidenty. Do dnešní doby se oprávněně těší v široké společnosti pověsti vysoce morální osobnosti a neochvějného bojovníka za pravdu,“ připomněl prezident.
 
„Vaše Svatosti, kardinál Duka, jak jsem měl možnost jej osobně poznat, svou činností nejen důstojně naplňuje odkaz a poslání katolické církve, ale je též neúnavným šiřitelem hodnot, které jsou v české společnosti neoddělitelně spojovány s obrazem čestného a morálně pevného člověka,“ uzavřel Zeman svůj dopis.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…