Nechce se mi pokračovat, řekl Ťok novinářům. Ve skutečnosti prý vadí komunistům i ČSSD

16.05.2018 12:40

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) zvažuje konec vládního angažmá. Rozhodnutí prý oznámí do konce týdne. Novinářům to řekl dnes při příchodu na pravidelné zasedání kabinetu. Uvedl, že pokračovat se mu „nechce“.

Nechce se mi pokračovat, řekl Ťok novinářům. Ve skutečnosti prý vadí komunistům i ČSSD
Foto: Ministerstvo dopravy
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Místo jistého zúčtování a sebekritiky po více jak třech letech ministrování zůstává Ťok na stejné vlně obviňování a kopání kolem sebe. Kdo za to ale opravdu může, že od začátku špatně vyhlášený tendr byl shozen ze stolu. Snad ten, kdo ho vyhlásil. Ministerstvo dopravy.

Ťok ale stále hledá viníky kolem sebe a má pocit, že kdekdo jde proti němu. Namísto postojů rozumného politika, který věci řeší s nadhledem a v klidu, roste jeho nervozita a tvrdohlavost vidět jen svůj názor, že za vším špatným stojí Kapsch

Rakouská společnost Kapsch nemusí být z různých důvodů každému sympatická, ale že by měla takové schopnosti, aby najednou ovlivnila většinu dopravních expertů, Hospodářskou komoru, Svaz měst a obcí, autodopravce a další instituce, které mýtný tendr od začátku kritizují, to se nezdá být příliš reálné. Pod tlakem Kapsche prý nyní rozhoduje také ÚOHS. Alespoň to několikrát řekl ministr Ťok. Dost odvážné tvrzení směrem k nezávislému antimonopolnímu úřadu.

Ani přes své dnešní rozhodnutí, že nebude ve vládě pokračovat, na Kapsch nezapomněl. Za nedávnou kritikou z řad ČSSD prý vidí snahy ovlivnit výběr provozovatele mýtného. „Já za tím cítím trošku mýtný tendr. Pokud chtějí na ministerstvu někoho, kdo se domluví přímo s Kapschem, tak jim to nabídnu,“ uvedl Ťok.

Dlouhodobé výhrady k tomu, jak Ťok vede resort, mají přitom ale i komunisté, kteří jednají o tiché podpoře vznikající druhé menšinové vlády šéfa ANO Andreje Babiše. Až v posledních dnech se přidali i možní staronoví koaliční partneři ANO, sociální demokraté.

„Mně to přijde skoro tak, že se tu rok hledal důvod, proč se ta soutěž má zrušit, a ten důvod nastal,“ řekl minulý týden ministr Ťok.

Uvedl také, že všechny varianty dalšího postupu, které ÚOHS zmiňuje, jsou relevantní pouze za předpokladu, že vyhraje soutěž firma Kapsch, která mýtný systém nyní provozuje. „Jestli vedeme soutěž tak, že chceme vědět předem vítěze, tak já to dělat nebudu,“ řekl také Ťok.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…