Nechceme být kolonií, hrozí Orbán Západu. Ale klesá mu popularita a Němci na něj našli ,,páky"

29.12.2014 9:01

Maďarský premiér Viktor Orbán prý balancuje na laně. Řeší otázku, co s maďarskou ekonomikou, a chce prý obchodovat s Čínou a Ruskem a přitom zachovat strategické partnerství s Německem. Píše o tom polský list Gazeta Wyborcza a překlad nabízejí Britské listy. Pokud má tento cíl, bude prý muset odpustit západním společnostem, které dnes démonizuje.

Nechceme být kolonií, hrozí Orbán Západu. Ale klesá mu popularita a Němci na něj našli ,,páky"
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Chci vytvořit zemi, kde Maďaři budou mít pocit, že co dělají, má smysl, a jiní jim nebudou krást plody jejich práce. Nechceme se stát kolonií, protože jsme nezávislý a suverénní stát. A nebudeme poslouchat příkazy jiné země,“ řekl Orbán v televizním rozhovoru před Vánocemi.

Podle polského listu Gazeta Wyborcza moc nezávislý ale není a mění kurs směrem k Rusku. Před několika měsíci veřejně pochválil Putina, kritizoval EU za sankce a Ukrajincům navrhl autonomii pro maďarskou menšinu.

Orbán se dohodl s Rusy na rozšíření jaderné elektrárny a kromě toho obě strany podepsaly řadu dohod o spolupráci. Poláci poukazují na to, že čím napjatější je situace v Donbasu, tím vřelejší jsou maďarské vztahy s Moskvou, a politika Budapešti se naopak nelíbí Angele Merkelové.

Více ZDE:

„Na konci listopadu Orbán změnil rétoriku vůči Rusku. Podle maďarských médií Merkelová maďarského premiéra několikrát pokárala, a když to nezabralo, šéfové továren Audi a Volkswagen v létě nařídili na pár týdnů zastavit výrobu, v důsledku čehož drasticky klesla průmyslová produkce. A i když tato tvrzení vypadají nesmyslně, Maďaři skutečně mohou hodně ztratit – za letošek poklesly přímé investice z Německa, které bylo po léta největším obchodním partnerem, až o 25 %. Daimler či Volkswagen zaměstnávají více než 300 000 lidí a od roku 2010 investovaly přes 6 miliard dolarů,“ citují Britské listy z polského listu.

Vláda zavedla nové daně

Orbánova vláda hledá neustále nové zdroje příjmů. Původně to měla být daň z internetu, ale po protestech se Orbán myšlenky vzdal. „A vrhl se na obchod, kde dominují zahraniční společnosti (sedm z deseti největších sítí patří zahraničním firmám). Rychle zvedl tzv. Tesco daň, která dosud činila 0,1 % z obratu, ale nyní může dosáhnout až 6 %. V této situaci nejvíce zaplatí britské Tesco a nizozemský Spar. Zároveň byla na zahraniční sítě uvalena řada dalších omezení, mj. budou muset uzavřít sítě v centrech měst – a pokud ve dvou letech po sobě vykážou účetní ztrátu, vláda jim bude moci zakázat působení v Maďarsku,“ píše list Gazeta Wyborcza.

Odvětví, v nichž dominují Němci, se těší úlevám

Za povšimnutí prý stojí okolnost, že odvětvové daně postihují všechna odvětví s výjimkou těch, v nichž dominují Němci. To je zejména automobilový průmysl, který se těší 80% daňovým úlevám a profituje z vládních dotací.

Polský list píše, že maďarská vláda zažívá těžké časy a má rekordně nízkou podporu. Orbán prý má ale naději, že Fidesz hlasy voličů získá. Dvě třetiny Maďarů jsou prý přesvědčeny, že pokud tato strana vyhraje, bude mít svou zemi pod kontrolou. Orbán prý navíc ztěžuje situaci případné opozici. Podle wyborcza.pl nedávno oznámil, že nevládní organizace budou muset procházet ještě přísnějším procesem registrace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…