Nechceme další přesčasy, varují lékaři. Česko má problém: Bude mít kdo léčit?

21.02.2019 8:41

Nebude nás mít kdo léčit? Lékaři z Moravskoslezského kraje se totiž bouří proti dalším přesčasům nad rámec zákona. Nemocnicím tak hrozí kolaps, píše server DeníkN.cz.

Nechceme další přesčasy, varují lékaři. Česko má problém: Bude mít kdo léčit?
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

„Hádáme se s nimi o almužnu. To už dál nejde,“ rozčiluje se chirurg z frýdecko-místecké nemocnice Karel Volný, jenž je zároveň koordinátorem Lékařského odborového klubu v Moravskoslezském kraji. Uvádí, že je po nich požadováno, aby byli v práci nekřesťanské hodiny a porušovali zákoník v režimu otrocké práce.

Dokument, podle něhož jsou lékaři připraveni jít do protestní akce, podepsalo zhruba 350 lékařů. Chtějí, aby se zlepšily jejich pracovní podmínky. V případě, že se nedohodnou, chtějí přestat sloužit přesčasy nad rámec smlouvy a zákona.  

„Lékaři měli příslib zvýšení tarifů o deset procent. Vláda se pak poměrně chatrnými výmluvami snažila říct, že vlastně nic neslíbila,“ uvedl k tomu šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel, jenž považuje příslib zvýšení tarifů za oprávněný. Podobná jednání podle jeho slov probíhají i v některých dalších krajích.

Původní text ZDE.

Jak server DeníkN.cz uvádí, odmítnutí přečasů může prakticky znamenat kolaps. A to proto, že nemocnice by sice měly zabezpečovat čtyřiadvacetihodinovou péči, chybí však odhadem jeden až dva tisíce lékařů. Mnozí z těch, co dnes slouží, tak dokonce pracují i více než třicet hodin v kuse. 

„Ideálním řešením by bylo snížit množství přesčasů při zachování stejného finančního ohodnocení. Vedení jednotlivých krajských nemocnic už připravují návrhy řešení, které to v závislosti na aktuálních podmínkách umožní,“ poznamenal hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO), jenž podle svých slov k situaci přistupuje s plnou vážností a sleduje ji. 

„Možná spustíme nějakou katarzi. Není možné, aby se nad tím zavíraly oči, to prostě nejde,“ zdůrazňuje Vondrák k celé věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…