Nechceme tu žít v Africe. Za rohem v Německu se vraždí neplnoleté dívky. Andrej Babiš se na Primě rozpovídal o imigraci tak, jako ještě nikdy

02.09.2018 13:14

Po prazdninové odmlce přijal do nedělní Partie televize Prima pozvání předseda vlády Andrej Babiš. Obhajoval zde své názory na řešení migrace, které zdvihly mnohé jeho odpůrce ze židle. Premiér podle svých slov velmi pozitivně ocenil výrok šéfa německé diplomacie Heiko Maase, že země EU by neměly být nuceny k přijímání uprchlíků. Nezapomněl se ani vyjádřit k situaci ve východoněmeckém Chemnitzu, který podle něj může být nebezpečnou rozbuškou v Evropě. „Chemnitz je za rohem. Je pro nás důležité, co se děje v ostatních zemích, tady nechceme žít v Africe!“ zdůraznil premiér.

Nechceme tu žít v Africe. Za rohem v Německu se vraždí neplnoleté dívky. Andrej Babiš se na Primě rozpovídal o imigraci tak, jako ještě nikdy
Foto: TV PRIMA, tan
Popisek: Partie TV PRIMA s premiérem Babišem

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš provádí jménem České republiky dobrou zahraniční politiku?

89%
11%
hlasovalo: 16479 lidí

Celý uplynulý týden premiér cestoval a přesvědčoval o svém řešení migrace politiky v Itálii, na Maltě, v Maďarsku. Premiér si v souvislosti s tím postěžoval, že i přesto neustále dostává otázky, proč tu migraci vlastně řeší.

„Ja chci připomenout dívákům, že jsem s nimi uzavřel před volbami v říjnu 2017 smlouvu,“ zamával s dokumentem na kameru a doplnil, že akorát plní body, ve kterých se závazal, že nikdy nevpustíme na naše území ilegální migranty a nebudeme nikdy souhlasit s rozdělováním migrantů podle povinných kvót. „Tohle jsme prosadili za šest měsíců,“ dodal s tím, že i když bychom mohli být proto s výsledkem spokojení, je velmi potřebné, abychom měli v Evropě globální řešení ilegální migrace.

Ve středu se Andrej Babiš chystá do Německa, kde opět bude na téma migrace jednat se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Nunto dodat, že se do Spolkové republiky chystá v mimořádně vyhrocené době, kdy se pozornost upíná hlavně na Chemnitz, kde v uplynulém týdnu probíhala série demonstrací kvůli zavražděnému Němci, z jehož vraždy jsou podezřelí dva muži z Iráku a Sýrie.

Premiér je přesvědčen o tom, že právě Chemnitz je nyní nebezpečnou rozbuškou v Evropě. „Samozřejmě je to tak. Evropa je rozdělena. Macron chce dokonce organizovat summit na rozdělování ilegálních migrantů, tohle není normální,“ kroutil hlavou premiér, který je toho názoru, že ilegální migraci musíme nutně zastavit. „Musíme to opravdu definitivně zastavit, není možné, že jednu loď Malta odmítne a vezme ji Španělsko. Musíme efektivně bojovat proti pašerákům“.

 

 

Právě proti nim Evropa bojuje prý absurdním způsobem. „Vždyť tam je mafie a ta jenom obchoduje s lidma. A také s ropou. Ty operace můžou být efektivní pouze tehdy, když uděláme nějakou dohodu s Lybií a budeme bojovat,“ řekl a zmínil, že Česká republika je v pomoci jinak velmi solidární, což opět názorně předvedl na dokumentu s hojně žlutě vyznačenými body, které znázorňují, kde všude už pomohla. „Poskytli jsme těmto zemím 2,1 milardy od roku 2015 a to je mimo příspěvek do Turecka, kam dáme ještě 551 milionu,“ dodal.

Anketa

Je pro vás 21. srpen 1968 bolavé téma?

17%
83%
hlasovalo: 13618 lidí
Dnes se něměcký ministr zahraničí Heiko Maas vyjádřil v tom smyslu, že by se jednotlivým členským státům EU nemělo na základě společného hlasování vnucovat přijímání migrantů. Takové vyjádření premiér vnímá velmi pozitivně. A není první. „V tomto je potřeba se sjednotit,“ míní premiér. „Je důležitý systémový přístup. Bavorský premiér má na migraci radikální názor. To samé rakouský premiér Sebastian Kurz, v Itálii zase Salvini,“ připomněl.

Podle Babiše to není pouze o tom, že nebudou kvóty a nikdo nám v Česku nebude nic vnucovat. Situace v ostatních zemích se nás prý také značně týká. „Vždyť Chemnitz je od nás za rohem! Contemu jsem vysvětloval jasně, že je to boj o to, jestli zachováme naši evropskou civilizaci a kulturu. Tady nechceme žít v Africe, ani na blízkém východě, musíme bojovat za naše hodnoty a mít proto také řešení,“ burcoval předseda vlády.

„Viděli jste ten záběr, jak přijela loď s migranty na pláž mezi turisty? Evropané mají strach a jsou v šoku. To samé i v tom Chemnitzu, to nebyla jen ta vražda, to byly vraždy neplnoletých dívek a sexuální obtežování,“ připomněl Babiš s tím, že doufá, že situace v Chemnitzu nebude nadále eskalovat.

Poukázal také na to, že je v Evropě milion a půl ilegálních migrantů, kteří nedostali azyl a měli by opustit Evropu. Zádrhel je prý v tom, že je zde špatná návratová politika. „Evropská komise teď něco narychlo zase připravuje,“ řekl a dodal, že musíme vyřešit návratovou politiku a snížit podporu. „Cíl je stejný, aby to aplikovali tak, jako my v Čechách. Každý, kdo chce zde pracovat, musí požádat a dostane povolení, tohle si musí evropští politici konečně uvědomit, musí nám záležet na tom, co se stane v Německu a dalších zemích,“ zopakoval.

Pomoci musíme podle premiéra v první řadě severoafrickým státům. „V Maroku máme krále, vládu, tam je jasné s kým vyjednávat. Lybie je největší probém, tam není jedna vláda, tam se čekají volby,“ řekl a zmíníl, že Lybijská stráž, které jsme v rámci operace Sophie pomohli, velice efektivně bojuje proti pašerákům. „Libye je klíč a zde je třeba usilovat o to, aby tam vznikla jedna legitimní vláda, se kterou EU udělá podobnou dohodu jako s Tureckem,“ upřesnil předseda vlády, který je toho názoru, že vše je to o penězích.

Rozhodující nyní je, jak dopadnou evropské volby. „Ta mlčící většina se určitě projeví. Otázka je, jaké bude složení Parlamentu a kdo bude v evropské komisi, protože ty nesmysly o kvótách přinesla právě komise,“ smál se ironicky Babiš a dodal, že už jen proto komise nemůže být politická a rozhodovat mají jednotlivé členské státy.

 

Foto: Partie TV PRIMA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…