Nechcete euro? Hrozí vám rubl a jüan, zaskočil diváky Mirek Topolánek

14.02.2019 9:24

V druhém díle Topol Show na info.cz si bývalý premiér pozval ekonoma a filozofa Tomáše Sedláčka. Ten kritizoval současný model ekonomie, který popsal jako „keynesiánský bastard“, kdy si jen půjčujeme, ale netvoříme přebytky. Nemohlo nedojít na EU a Evropskou unii. Podle Sedláčka je zbytečné euru vyčítat, že je to politický projekt, podle něj je každá měna politický projekt. A dodal, že nám hrozí rubl a jüan.

Nechcete euro? Hrozí vám rubl a jüan, zaskočil diváky Mirek Topolánek
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

Sedláček hned na úvod o sobě prohlásil, že rád provokuje a považuje se za humanitního vědce, takže ekonomii, kterou vystudoval, rád kombinuje s psychologií, sociologií a filozofií. Topolánek se ho pak zeptal, jak by zajistil blahobyt i pro chudé národy bez ekonomického růstu. „Já nejsem proti ekonomickému růstu, jenom tvrdím, že ho nutně nepotřebujeme. Že dějiny západní civilizace byl ten růst plus minus nula a také jsme přežili. Je lepší, když je hospodářský růst, ale nemůžeme ho vydupávat ze země, třeba na dluh. To je umělohmotnej růst, tam je to špatně,“ začal Sedláček úvod do svých teorií. Ekonomický růst přirovnal k hezkému počasí. „Věřit, že každý den má být hezké počasí, je recept na hrozně depresivní život,“ tvrdí a dodává, že cykly jsou přirozenou součástí ekonomiky, a pokud civilizace uvěří, že už bude jen růst, a růst je nutný k udržení společenské rovnováhy, tak pak nastane problém.

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

„Já ten současný stav nazývám keynesiánský bastard. Vzali jsme půlku Keynese a skloubili to s populismem,“ popsal Sedláček situaci, kdy vlády žijí na dluh. „Keynes říkal: Můžeme dělat deficity, když budem dělat přebytky. A my jsme vzali tu první půlku té věty: Můžeme dělat deficity. Tečka,“ dodal. Prý tento výrok skloubily vlády s protekcionismem a populismem. „Je to nová doba, která je zvláště koordinovaná. Trump, u nás Zeman, všichni jsou proti Evropě, proti migrantům, proti neziskové společnosti, jsou mírně proruský, je to jako by to bylo konspiračně...“ nedořekl Sedláček podezření.

Dále se Sedláček svěřil, že hodnoty kapitalismu jsou mu přednější než růst, tedy že nehodlá obětovat věci jako svobodný majetek, svobodné rozhodování. „Jako to třeba dělají v Číně,“ kopl si ekonom. Pak se přesunuli k EU a Topolánek se ptal Sedláčka, co vidí na EU tak dobrého. „Dej mi jinou světovou supervelmoc, která by fungovala,“ řekl Sedláček a doplnil, že to myslí tak, že EU funguje mnohem lépe než Spojené státy americké. Uvedl, že v EU se nestalo, že by vláda přestala vyplácet úředníky, jako se to několikrát stalo a nedávno skoro stalo v USA.

Od EU přešli k euru, které Sedláček také bránil. Uznal, že se jedná o politický projekt, ale tvrdil, že každá měna je politický projekt a spontánní měny nevznikají, alespoň ne ty, co mají státní charakter. Jako další výhodu uvedl, že kvůli euru nevznikají obchodní války. Také prý euro pomáhá konkurenceschopnosti. „Dokážeš si představit Evropu, která by měla 27 měn?“ zeptal se Topolánka a mínil, že je to jako továrna na auta, která by každých 5 minut měnila měny, ve kterých platí. Topolánek na to odvětil, že v prezidentské  kampani řekl, že euro by přijal, jen pokud by hrozil rubl či jüan. „No vidíš, sedíme tady 2019 a hrozí,“ zakončil Sedláček diskuzi o euru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…