Nechcete nás tu, a přece děkujeme, vzkazují Čechům uprchlíci ze Sýrie

20.09.2015 10:55

Mazen Swaid a Hael Alebrahim utekli ze Sýrie před válkou. Prvně jmenovaný je zubařem, druhý se živí jako inženýr-technolog. Žili spokojené životy, dokud je z domova nevyhnala válka. Již deset měsíců žijí v Česku a děkují za klid, který tu zažívají i navzdory tomu, že se nemalá část české společnosti staví k uprchlíkům negativně. Touží po tom, aby mohli znovu pracovat a odvděčit se za šanci na nový život.

Nechcete nás tu, a přece děkujeme, vzkazují Čechům uprchlíci ze Sýrie
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Rozhovor se dvěma vzdělanými běženci ze Sýrie žijícími v Česku přinesl server Severočeského deníku. Muži neutíkali spolu, náhodou se setkali až v Česku, ale oba líčí situaci ve své vlasti podobnými slovy. Život v Sýrii je teď díky válce velmi těžký a bohužel se nezdá, že by se konflikt blížil ke konci. Alebrahim původně přednášel syrským studentům na vysoké škole, ale jednoho dne se rozhodl riskovat a utekl z válkou zničené země. Proč?

Život bez práce nemá smysl

Chce prý pracovat. Život bez práce podle jeho názoru nemá smysl. A Mazen mu dává za pravdu. „Přesně tak. Bez práce to nejde. Je pro mě těžké nepracovat. V Sýrii jsem pracoval každý den. Měl jsem vlastní ordinaci,“ prozrazuje.Teď se pilně učí češtinu, aby mohl své služby a um nabídnout i v Česku.

Do české školy chodí také děti obou mužů a spolu se svými maminkami se i ony pilně učí nový jazyk.Oceňují, že se k nim Češi při osobních setkáních chovají vstřícně, negativní reakce prý nezaznamenali, ale důležité prý v Česku je naučit se jazyk. Faktem prý ale také je, že občané České republiky vlastně nevědí, co se v Sýrii opravdu děje.

„Ti lidé nevědí, co se v Sýrii děje. Oni si tu situaci vůbec nedokážou představit. Měli by to vědět. Někdo by jim to měl říct, ukázat. My sem nejdeme, protože chceme. My měli v Sýrii krásný život. Měli jsme vlastní dům, auta, dobrou práci. Měli jsme všechno, co jsme potřebovali. To všechno jsme museli opustit kvůli válce. Kdykoli jsem byl v práci, kolem mé ordinace padaly bomby. Jen posílat děti do školy, když nevíte, jestli je někdo zastřelí, unese nebo na školu spadne bomba, bylo hrozné,“ popisuje situaci pan Mazen Swaid.

Co byste dělali na našem místě?

„Co byste dělala vy v mé situaci? Děkujeme za to, že tady můžeme zůstat, protože tím děkujeme i za to, že můžeme žít. Chápu, že se to někomu nemusí líbit a může jim vadit, že přicházíme, ale my momentálně pocházíme z té horší situace, kdy se lidem musí pomoct. A přestože nás někteří nepřijmou, tak jim stejně děkujeme za to, že můžeme zůstat v jejich zemi,“ pokračuje.

Stejná slova zazní následně i od jeho kolegy.Prozatím prý Českým lidem nemohou oplatit tuto šanci na nový život, ale až se naučí náš jazyk, pokusí se o to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…