Nechci to hrotit, ale studená válka je zpátky, ohlásil z ČT Stropnický. Vinu dává Rusku

03.04.2014 19:40

Ministr obrany Martin Stropnický z ANO viní z krize na Ukrajině Rusko. Podle něho se opět rozpoutala studená válka. Pro angažovanost našich vojáků v oblasti ale není. Řekl to v České televizi, kam byl pozván do pořadu Interview.

Nechci to hrotit, ale studená válka je zpátky, ohlásil z ČT Stropnický. Vinu dává Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Přerušení spolupráce s Ruskem, k němuž se uchýlilo NATO, je podle Stropnického logické. „Já to nechci nějak hrotit, ale studená válka je v tuto chvíli obnovena. Je to zklamání, protože si myslím, že NATO a Rusko se potřebují, přinejmenším kvůli míru v Evropě,“ uvedl.

Rozhodně však odmítl českou vojenskou účast na Ukrajině. „To nemůžu podporovat, protože Ukrajina není členskou zemí aliance. Navíc toto skutečně není cesta vedoucí k nějakému řešení,“ doplnil ministr.

Na Vojenské zpravodajství se nikdo nehrne

Potvrdil také obavy, že armáda může během několika let přijít o svou akceschopnost. Rok od roku totiž ubývá finančních prostředků. „Kdyby pokračoval tento trend, tak skutečně kvalita některých činností bude klesat. Vy pak po několika týdnech práce na ministerstvu zjistíte, že ani ty relativně nízké peníze, které máme k dispozici, nejsou vynakládány účelně,“ postěžoval si Stropnický.

A přiznal, že dosud nenašel kandidáta na post šéfa Vojenského zpravodajství. „On je to docela oříšek. Je to velmi choulostivá věc i vzhledem k tomu, co se stalo v souvislosti s kauzou Nagyová. Ta to velmi poškozuje. Lidi se na tu funkci nehrnou,“ prohlásil s tím, že někoho najde do konce června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…