Nechte lidem zbraně! Foldyna se vyjádřil k útoku „sportovců z Holandska“

26.04.2018 10:30

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna se vyjádřil k nedávnému útoku skupinky Nizozemců v pražské restauraci, kde napadli číšníka.

Nechte lidem zbraně! Foldyna se vyjádřil k útoku „sportovců z Holandska“
Foto: Archiv J. Foldyny
Popisek: Jaroslav Foldyna.

„V souvislosti se sobotním napadením číšníka v centru Prahy se ukázalo jako  zcela mylné tvrzení, že zbraně by měli vlastnit pouze profesionálové,“ poznamenal Foldyna a rýpl si do toho, že policie nás ne vždy ochrání.

„Policie onoho číšníka neochránila a není také divu – každý si s sebou opravdu nemůžeme nosit svého policistu,“ sdělil Foldyna a všiml si také útočníků, kteří jsou podle něj Turci s nizozemským pasem. Ti v současné době sedí v cele.

„Nevím, jestli existuje někdo, kdo by dal ruku do ohně za to, že ‚Nizozemci‘ nebudou vráceni do Nizozemska, kde skončí s malým trestem, nebo, pokud mají také turecké pasy, do Turecka. V takovém případě bychom na nějaký trest mohli zapomenout docela, protože naši turečtí spojenci by je spíše oslavovali jako hrdiny. Mně osobně se tento stav ani trochu nelíbí,“ zmínil Foldyna.

Následně zapřemýšlel, jak by se vyvíjela situace, kdyby na místě útoku byl ozbrojený občan ČR, jenž by se rozhodl pomoci napadenému?

„Variantou číslo jedna by bylo, že pouhá hrozba zbraní, popřípadě varovný výstřel by s největší pravděpodobností přiměl agresory upustit od jejich jednání a následně vyčkat příjezdu Policie ČR. Konečný výsledek? Sedm agresorů v policejní cele, číšník po dokončení směny u své rodiny. Mně osobně se tato varianta líbí mnohem víc než ta současná,“ napsal.

Původní text ZDE

„Varianta číslo 2: Pokud by nepomohla hrozba zbraní a varovný výstřel, mohl by ozbrojený občan ČR přistoupit k paralyzaci jednoho z útočníků. Je prakticky jisté, že ostatních šest jeho kompliců by takový vývoj situace od dalšího útoku odradil a za příjezd Policie ČR by dokonce děkovali Alláhovi či jinému z nizozemských bohů. Konečný výsledek? Jeden mrtvý (paralyzovaný) agresor, dalších šest agresorů v policejní cele, číšník po dokončení směny u své rodiny,“ míní Foldyna a zmiňuje i podle něj velmi nepravděpodobnou variantu číslo 3, kdy by došlo k použití zbraně proti všem agresorům.

„Nejen v bezpečnosti platí, že prevence je vždy účinnější než odstraňování již vzniklého problému. Proto je nutné ještě říci, že všechny tři varianty by měly ještě jeden společný efekt, kterým je právě preventivní působení na všechny další potenciální agresory. Vyslali bychom jim jasný vzkaz: ‚Napadat občany ČR se nevyplácí.‘ Něco podobného je při současné bezpečnostní situaci v Evropě velmi důležité. Je totiž pravděpodobné, že tímto způsobem ‚testují‘ islamistické bojůvky naši připravenost reagovat na podobný druh násilí. Musíme si přiznat, že test pro nás nedopadl příliš dobře,“ zakončil Foldyna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…