Nedělejte ostudu při výročí! Mezi Hradem a Evropskými hodnotami to zase bouchlo

21.08.2016 12:20

Právě dnes uplynulo 48 let ode dne, kdy do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy v čele s jednotkami Sovětského svazu. I v tento den se do sebe pustili mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček a analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Nedělejte ostudu při výročí! Mezi Hradem a Evropskými hodnotami to zase bouchlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v neděli dopoledne požádal na sociální síti Facebook občany, aby nezapomněli na dvě důležitá data v našich dějinách, na 15. březen 1939 a na 21. srpen 1968.

Právě na tato slova zareagoval Jakub Janda a ptal se Jiřího Ovčáčka, zda svá slova vyřídí také ruské tajné službě FSB, případně panu Jakuninovi, který pořádá Dialog civilizací. Prezident Miloš Zeman zde vystoupí jako důležitý řečník. Jakunin je přitom považován za osobu blízkou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, takže podle Evropských hodnot Miloš Zeman svým počínáním jen potvrzuje to, co think-tank tvrdí už nějaký čas, táhne Českou republiku na východ. K Jandově prosbě se přidal i pan Martin Ziegler.

„Aby měli svazáci sjezd zrovna 21. 8., není to trošku chucpe, soudruzi?“ kontroval obratem mluvčí prezidenta. Ani Janda se však nedal zahanbit. „Nevím o tom, že by Halo noviny měly dnes reunition party. Ale možné to je,“ odvětil Ovčáčkovi. Slovní přestřelka tím však neskončila. „Žádám vás, abyste oba dva přestali ve výročí 21. 8. dělat ostudu,“ doplnil posléze hradní mluvčí.

Jandovi navíc vytkl, že svým vyjadřováním v tento důležitý den dělá „reklamu“ svým sponzorům ze sociální demokracie. Ani tady ale Janda nezůstal Ovčáčkovi nic dlužen. „Nevím o tom, že by fotografie z 21. 8. 1968 ‚dělaly reklamu ČSSD‘. Ale sdílení Sputniku a cestování prezidenta s přáteli FSB jistě Moskvě slouží dobře,“ zareagoval analytik Evropských hodnot.

Nad srpnem se rozčilujete, ale Ukrajina vás netrápí, zlobí se Janda

K výročí Janda navíc na sociální síti Facebook sepsal vlastní úvahu, ve které se podivoval nad tím, že se dnes naši spoluobčané roztrpčují nad tím, co si to před 48 lety dovolily spřátelené armády, ale když už dva roky postupuje ruská armáda úplně stejně na Ukrajině, řadu Čechů, Moravanů a Slezanů to nechává v klidu.

„Když podobně dnes Moskva trestá Ukrajinu za to, že si snad myslela, že by o sobě mohla rozhodovat sama, zajímá to jen část Čechů. Není divu, lhaní a manipulace o ruské válce na území Ukrajiny je tu za poslední více než dva roky dost. A náš prezident hájí pohled Moskvy: na Ukrajině organizovaní ruští vojáci nejsou, v Kyjevě mají na vládu zásadní vliv fašisté, Rusku se nemáme proti jeho agresi sankcemi stavět, Ukrajina by měla přijmout, že o sobě nemůže svobodně rozhodovat. Tohle tvrdí hlava státu, který byl sám Ruskem okupován,“ varuje Janda.

V konfliktu na Ukrajině už zemřelo na devět tisíc lidí, ale mnoho našich spoluobčanů to příliš netrápí. Možná právě proto, že prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus a další čeští politici počínání Moskvy fakticky obhajují.

Jakub Janda doslova napsal:

Téméř všichni odsuzujeme okupaci ze srpna 1968, kdy nás přijely ovládnout ruské tanky za to, že jsme si dovolili jen trochu uvažovat nad tím, že bychom nebyli loutkovým státem a měli i trošku svobody si o svém směřování rozhodovat sami.

Když podobně dnes Moskva trestá Ukrajinu za to, že si snad myslela, že by o sobě mohla rozhodovat sama, zajímá to jen část Čechů. Není divu, lhaní a manipulace o ruské válce na území Ukrajiny je tu za poslední více než dva roky dost.

A náš prezident hájí pohled Moskvy: na Ukrajině organizovaní ruští vojáci nejsou, v Kyjevě mají na vládu zásadní vliv fašisté, Rusku se nemáme proti jeho agresi sankcemi stavět, Ukrajina by měla přijmout, že o sobě nemůže svobodně rozhodovat. Tohle tvrdí hlava státu, který byl sám Ruskem okupován.

A to má ruská agrese na Ukrajinu na svědomí přes 9000 životů.

Ještě se divíte tomu, že nám tu tolik vadí srpen 68 a o dost míň podobné kroky Moskvy na Ukrajině?

Stačí mít silné hlasy opakující pozici Moskvy - Miloše Zemana, komunisty, Václava Klause staršího. Když to opakují pořád dokola, někdo těmto trojským koním Kremlu uvěří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…