Nedojdete si pro druhou dávku? Budete mít trošku problém, varuje hlavní hygienička

21.05.2021 17:45

Pokud si nedojdete pro druhou dávku vakcíny, můžete mít, podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, „trošku problém“. Ve hře údajně dokonce je, že by takový člověk musel celý očkovací proces absolvovat znovu. Svrčinová o tom prý bude ještě jednat se Světovou zdravotnickou organizací.

Nedojdete si pro druhou dávku? Budete mít trošku problém, varuje hlavní hygienička
Foto: archiv KHS
Popisek: Pavla Svrčinová ještě jako ředitelka krajské hygieny v Ostravě

„Pokud lidé nepřišli pro druhou dávku vakcíny, tak budou mít trochu problém. Vždy lze domluvit náhradní termín, nemůže ale člověk nepřijít kvůli soukromé záležitosti,“ sdělila v pátek na tiskové konferenci hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Občané si dle ní mohou sice domluvit náhradní termín, ale za důvod nedostavení nelze brát soukromé záležitosti, jako třeba dovolenou.

Jediným důvodem k tomu, aby si člověk nepřišel pro druhou dávku vakcíny, může být podle hlavní hygieničky nemoc. Lidé v současné době nemají možnost druhý vakcinační termín jakkoli ovlivnit, protože ho dostanou automaticky při rezervaci prvního termínu. „Máme dávky nastavené tak, aby se dostalo na všechny, rezervy ale nejsou tak velké,“ vysvětlovala Svrčinová.

Po třech měsících od první dávky přestává platit očkovací certifikát. To znamená, že člověk by zřejmě musel celý proces očkování absolvovat znovu. „Budeme to ještě projednávat. Příští týden budeme o tom jednat se Světovou zdravotnickou organizací,“ řekla hygienička s tím, že se na jednání bude řešit právě možnost prodloužit dobu trvání certifikátu na více než tři měsíce.

V případě, že se člověk nedostaví na očkování, měl by si dle Svrčinové co nejdříve vyjednat náhradní termín. V České republice se v současnosti očkuje nejvíce vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech. Jediná vakcína, která je jednodávková, je ta od společnosti Johnson and Johnson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …