Nedůvěra vládě. Kšeft s komunisty? Co jim řekl Zeman a nabídne Faltýnek? Už se to řeší

01.06.2021 15:37

Komunisté stále nejsou rozhodnutí, zda při hlasování o nedůvěře vládě půjdou ze sálu ven nebo zvednou ruku pro. Vedení chce jednu věc, regiony jinou. A spekuluje se i o tom, že by v celé věci mohl mít slovo prezident Miloš Zeman. Jednat s nimi chce i Jaroslav Faltýnek z ANO. „V kšeftování, napínání a zvyšování ceny se vyrovnají největším dravcům z Wall Street,“ soudí o komunistech Václav Dolejší ze Seznamu.

Nedůvěra vládě. Kšeft s komunisty? Co jim řekl Zeman a nabídne Faltýnek? Už se to řeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí
Již zítra se bude hlasovat o tom, zda vláda bude mít do voleb důvěru či nikoliv. Opozice má dost hlasů na to, aby hlasování o nedůvěře vyvolala a podle všech prohlášení k němu dojde ve čtvrtek. Ale má dost hlasů, aby nedůvěru vyslovila?

Strany tzv. demokratické opozice mají dohromady 68 hlasů. Pro nedůvěru vládě podle všeho hodlá hlasovat i SPD s devatenácti hlasy. To je dohromady 87. U Trikolóry a poslanců Lubomíra Volného se také podpora vlády čekat nedá, což znamená už 93 poslanců pro vyslovení nedůvěry. Potřeba je ovšem 101. Ale kde brát další? U ANO a ČSSD se přeběhlíci čekat nedají. A tak zbývá jediná strana. KSČM Vojtěcha Filipa.

Podle CNN Prima News na jednání Ústředního výboru zaznělo, že část vedení komunistů chce, aby nedůvěra vyslovena byla. Ovšem z regionů dle televize zaznívá, že by komunisté měli při hlasování odejít ze sálu. „Kdo uteče ze sálu, podpoří Andreje Babiše,“ vyjádřil se šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Pokud by komunisté odešli, skutečně by k vyjádření nedůvěry nedošlo.

„V polovině května se řešil odchod ze sálu, že bychom se neměli svézt s opozičními stranami a zkrátka odejít a nehlasovat. Ale v sobotu předseda Vojtěch Filip, šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik a předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá apelovali na to, aby se aktivně hlasovalo pro nedůvěru. Ten obrat tam byl znát,“ uvedl pro CNN Prima News zdroj od komunistů. Což podle Barbory Zpěváčkové může souviset s tím, že před týdnem se Vojtěch Filip sešel s prezidentem.

Pokud by nedůvěra prošla, byl by to právě prezident, který by rozhodoval o budoucím osudu vlády a panují obavy, že by také mohl jmenovat svůj kabinet, jak už to jednou učinil. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl schůzku komunistů s prezidentem jakkoliv komentovat. Uvedl jen, že vláda má prezidentovu podporu. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že vždy byl pro vyslovení nedůvěry, Vojtěch Filip se vyjádření zdržel. Dle Kováčika se strana bude řídit rozhodnutím členské základny. Toleranční pakt s hnutím ANO skončil kvůli tomu, že ANO prý neplnilo sliby dané komunistům.

Jak podle CNN Prima News, tak podle Novinky.cz budou komunisté zvažovat a uvažovat až do čtvrtka. Podle posledních zpráv chce s KSČM ještě před hlasováním vyjednávat předseda poslaneckého klubu ANO, Jaroslav Faltýnek. Což už komentoval novinář Václav Dolejší ze Seznamu: „Komunistům se jedno upřít nedá: V kšeftování, napínání a zvyšování ceny se vyrovnají největším dravcům z Wall Street. Premiéra Babiše chtějí napínat do poslední chvíle s rozhodnutím, zda podrží jeho vládu. Čekají, jestli ještě něco nepřihodí...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…