Nefašizuje se kavárna, ale Hrad. Komentátor odkrývá, v čem se Ovčáček podobá hitlerovským propagandistům

28.09.2015 11:28

Komentátor Petr Fleischmann na webovém portále časopisu Přítomnost pátral po tom, kde se vzal odpor k intelektuálům a metafora kavárny, která často zaznívá z úst prezidenta Zemana i jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. A došel k závěru, které patrně hradní osazenstvo příliš nepotěší.

Nefašizuje se kavárna, ale Hrad. Komentátor odkrývá, v čem se Ovčáček podobá hitlerovským propagandistům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou

Fleischmann na úvod objasnil, že pojem inteligent v Čechách značí idiota nebo člověka, který nějakou blbost spáchal či hodlá spáchat. Vůbec největší idiot je však prý tradičně intelektuál, tj. člověk zakrývající za svou předstíranou inteligencí svou nechuť k práci a případně svůj úmysl nějak škodit počestné kolektivitě.

Komentátor dále uvádí, že v lidové představě mají bytosti tohoto typu tendenci se shlukovat, což činí tak, že se společně povalují po kavárnách. Ty prý, na rozdíl od hospod, kde pracující lid pouze nevinně chlastá a zaslouženě odpočívá po vykonané práci, jsou místem neřesti, brlohem, kde se kují nekalé plány kombinující zapšklost a nenávist s odtržeností od každodenních reálií normálních lidí. „Ale pozor: intelektuál, umělec, není pouze blbeček a povaleč, je to především škůdce!“ podotýká Fleischmann.

Rudá nebo hnědá?

Odpor k intelektuálovi i metafora „kavárny“, kterou se prý rád ohání naše těmito podezřelými kruhy osočovaná hlava státu, se dá dle Fleischmanna vystopovat v dobách komunismu, kdy se často hovořilo o „pracující inteligenci“, čímž se jemně naznačovalo, že tu je ještě inteligence jiná, ta, která nepracuje a na kterou je nutné si dát bacha.

Komentátor nicméně jedním dechem podotýká, že komunisté neměli na podezřívavost a ostražitost vůči intelektuálovi a umělci monopol. Slovo „intelektuál“ totiž používali jako nadávku nacisté, jak prý ukázal ve své analýze německý historik a jazykozpytec Dietz Bering. Přední tvůrce nacistické ideologie Alfred Rosenberg navíc dle Fleischmanna identifikoval, kde se tato „pakáž“ shlukuje. Podle Rosenberga je to velkoměsto, kde se „noční kavárny asfaltového člověka stávají dílnami teoretické bastardní dialektiky udávající nové ‚směry‘ a kde dochází k mixtuře Němců a Židů, z níž prý vzešel ‚od přírody odcizený pouliční druh‘“.

Náckové na Pražském hradě

„Bezpochyby ne každý, kdo používá metaforu kavárny k označení svých odpůrců, je nutně fašoun či nácek. Jak se ale zbavit dojmu, že s fašouny sdílí mnohé psychologické rysy a jako by patřil k témuž mentálnímu světu?“ říká k tomu Fleischmann, kterému se nepozdává výrok Jiřího Ovčáčka, který se poté, co nad Pražským hradem zavlály rudé trenýrky, nechal slyšet, že „pražská kavárna se fašizuje“. Podle komentátora se však spíše fašizuje Hrad.

„Co mají trencle společného s háknkrojcem? Chtěl nám tu snad někdo prostřednictvím mluvčího Ovčáčka připomenout tu těžkou recesi, jíž byla německá okupace, a jak se celý národ popadal smíchy za břicho, když nacisti vyvěsili na Hradě svou vlajku s tím jejich legračním křížem? K fašizaci dochází, a to ne tam, kde se to děje podle mluvčího. Otázku, jak ven z toho dřív, než bude pozdě, si dnes nekladou jen falešní kominíci,“ uzavírá Fleischmann.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…