Negativní testy se falšují. Čím dál více, tvrdí laboratoře

19.11.2021 7:24

Koronavirus, který znovu nabývá na síle, sice část Čechů, Moravanů a Slezanů přiměl nechat se očkovat, ale Česko v proočkovanosti stále zaostává za zeměmi, jako je Portugalsko. Někteří lidé navíc místo toho, aby uvažovali o očkování, raději přemýšlejí, jak si sehnat falešné potvrzení, že jsou covid negativní. I když za to hrozí vysoké pokuty a v krajním případě i vězení.

Negativní testy se falšují. Čím dál více, tvrdí laboratoře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Jedním z důvodů, proč končící vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla, že přestane uznávat negativní testy na covid, je, že Češi našli způsob, jak si toto potvrzení zfalšovat.

„Nechá se u nás otestovat, do mailu dostane potvrzení. Až mu uplyne doba platnosti testu, v počítači na protokolu upraví datum a takto se testem prokazuje klidně měsíce. Nebo upraví i jméno a potvrzení napíše na někoho jiného. Nemůžeme s tím nic dělat,“ popsal pracovník jedné z pražských laboratoři, která se s tím setkala. O případech falšování informuje deník Právo.

Lidé, kteří takto postupují, by se však měli mít na pozoru. Pokud si opatří falešné potvrzení o negativním testu na covid nebo falešné potvrzení o očkování, disponují padělanou veřejnou listinou, jejíž využití může skončit i pobytem za mřížemi, a to až na dva roky.

Zfalšování PCR testu lze prý navíc snadno ověřit, protože jsou pečlivě evidovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …