Negramotnost a zločin uprchlíků. Zde je to černé na bílém

19.10.2016 20:45

Německý deník Die Welt si klade zásadní otázky. Proč se uprchlíci z některých zemí tak často uchylují k páchání trestných činů? Kradou nejvíc Syřané nebo třeba Afričané z Maroka? Zde jsou odpovědi.

Negramotnost a zločin uprchlíků. Zde je to černé na bílém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Spolkové republiky Německo

Německý spolkový kriminální úřad vydal zprávu o zločinech uprchlíků. Na prvním místě je zdůrazněno, že množství trestných činů páchaných uprchlíky klesá. Zločinů se podle nashromážděných dat dopouštějí migranti ze Srbska či ze zemí severní Afriky. K trestné činnosti se občas uchýlí také Syřané či Iráčané, ale zdaleka ne tak často jako příslušníci dříve řečených národů. Proč někteří uprchlíci kupříkladu kradou mnohem víc než jiní?

V severoafrickém Maroku jsou drobné krádeže na denním pořádku. Stačí trocha nepozornosti a hned přijdete o mobil nebo o peněženku, píše německý deník. „Místo toho, aby lidé hledali počestné zaměstnání, uchylují se ke zlodějině,“ prozradil marocký malíř a zedník Mohammed. Najít si v Maroku práci totiž není nijak snadné. Zvláště na venkově je to údajně velký problém. Nesmíme totiž zapomínat na to, že mnozí mladí lidé z venkovských oblastí nemají vzdělání a bez něj si práci najdou opravdu jen velmi těžko. A než by pracovali na stavbách za mzdu, která odpovídá asi osmi eurům na den, raději kradou a prodávají drogy.  

Do mnoha vesnic v Maroku konečně vedou silnice a lidé se těší z takových vymožeností, jako je rozvod vody či elektřiny. Ale to, co v Evropě považujeme za samozřejmé, je na marockém venkově často nedostupné. Týká se to i vzdělání ve školách. Nejeden Maročan je negramotný. Ve městech je sice situace lepší, ale ani tam nemají obyvatelé na růžích ustláno. Ani tam nemohou mladí lidé často najít práci a tak se potulují po předměstích a kradou. Vedle toho polehávají na ulicích a vdechují výpary z lepidel. Když tito lidé snící o lepším životě přijedou do Německa, jen těžko zde najdou vysněnou dobře placenou práci. A tak se často vrátí k tomu, co dobře znají – k okrádání druhých.

Další zločinci přicházejí do Německa kupříkladu z Gruzie, ale v tomto případě jde o organizované přesuny členů mafiánských gangů, kteří jsou do Německa dováženi právě proto, aby zde páchali trestnou činnost a odváděli z ní podíl svým bossům. Mezi další pachatele zločinů patří Srbové, resp kosovští Albánci, kteří občas disponují srbskými pasy. I v případě kosovských Albánců lze na jedné straně najít organizované skupiny gangsterů a na straně druhé lidi, kteří zkrátka v Kosovu nemohou najít práci a hledají východisko ze své bezútěšné situace v krádežích.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…