Nehledejte si ve mně nepřítele, doporučil aktivistům Paroubek

13.05.2010 15:15

Aktivisté Greenpeace pověsili na čtyři mostecké billboardy se šéfem ČSSD plakáty s hesly jako "Jde mi o uhlí, ne o lidi". Jiří Paroubek jim poradil, ať si v něm nebudují nepřítele.

Nehledejte si ve mně nepřítele, doporučil aktivistům Paroubek

Členové Greenpeace chtěli podle Jana Rovenského, vedoucího jejich energetické kampaně, upozornit na to, že Paroubek chce zbourat Horní Jiřetín a sousední Černice, aby těžařům otevřel cestu k uhlí.

Na plakáty aktivisté napsali "Nechám zbourat Horní Jiřetín. Já žiju v Praze." nebo "Jde mi o uhlí, ne o lidi". Do Litvínova mají připraveno "Více prachu a hluku z těžby pro Litvínov" a "Budete žít na hraně jámy".

"Vyhánění lidí z domovů není program hodný nejstarší české demokratické strany," řekl ČTK Rovenský. "Pan Paroubek se bohužel vyhýbá jasné odpovědi na otázku, zda je pro něj přijatelné kvůli uhlí vyvlastňovat, či nikoli. Pokud nikoli, neměl by podporovat prolomení limitů, které lidi v Horním Jiřetíně před vyvlastňováním spolehlivě chrání. Pokud ano, měl by přestoupit do KSČM."

Podle Paroubka je záležitost zbytečně vyostřená a ekologičtí aktivisté se navíc chovají nerozumně i v jiných případech. Například když odmítají výstavbu dálnice D8 nebo modernizaci elektrárny Prunéřov.

"O té věci by podle našeho názoru mělo rozhodnout krajské referendum. Nevím, proč se toho pánové z Greenpeace bojí," reagoval Paroubek na aktivisty na čtvrteční tiskové konferenci své strany. "Já bych jim doporučil, aby si nehledali nepřítele ve mně," dodal.

Příští vláda by podle něj měla vytvořit expertní komisi ze zástupců dotčených obcí i ekologických hnutí. Připravit by se měly dvě alternativy, z nichž jedna bude "ekologická" a bude přinášet argumenty proti rozšíření těžby a prolomení limitů. Druhá alternativa pak bude argumentovat pro těžbu.

"Podle mě většina lidí v Horním Jiřetíně a v Černicích stejně chce své domy prodat a s těžaři se dohodnou," řekl ovšem aktivistům muž z Mostecka.

Sama ČSSD si na začátku dubna zadala u agentury STEM průzkum veřejného mínění na toto téma. Vyplývá z něj, že je počet příznivců a odpůrců těžby víceméně vyrovnaný. Příznivci mají jen mírnou převahu.

Více: Paroubek se hádal s Veselovským o slovo. Lidé přenos rušili výkřiky

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…