Nejde jen o žaludky. Narovnali jsme záda. Jsou to prodavači svobody. Do rozhlasu pozvali Miloše Vystrčila...

07.09.2020 21:03

Šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) se v sobotu vrátil z týdenní návštěvy Tchaj-wanu. Svou zahraniční misi zhodnotil jako úspěšnou. Kromě jiného také řekl, že cílem této zahraniční mise bylo, aby „Češi narovnali záda a aby bylo vidět, že jim nejde jen o žaludky“. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus hovořil o tom, jak se někteří čeští politici snaží prosazovat věci, které se zamlouvají Číně, konkrétně pak prezident Miloš Zeman.

Nejde jen o žaludky. Narovnali jsme záda. Jsou to prodavači svobody. Do rozhlasu pozvali Miloše Vystrčila...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Úvodem předseda Senátu kritizoval Zemana za jeho politiku vůči Číně: „Když navštíví Čínu a řekne, že se tam přijel učit stabilizovat společnost, tak je to servilita vysokého formátu,“ konstatoval Vystrčil. Zmínil i propagaci čínských podnikatelských záměrů v Česku, která neodpovídá skutečným výsledkům.

Velmi jej mrzí, pokud reakce Číny na jeho cestu na Tchaj-wan bude taková, že naruší obchodní spolupráci s řadou českých podnikatelů. „Pokud se tak stane, bude mi to velmi líto,“ uvedl Vystrčil.

Jedním dechem však apeloval na suverenitu České republiky: „Pokud bychom neměli dělat věci, které si myslíme, že jsou správné, protože někdo silný to tak chce, tak moje otázka zní: a když se to stane podruhé, tak také poslechneme? A kdy neposlechneme? Nebo chceme poslouchat pořád?“ nadhodil do éteru podstatné otázky.

Je jasné, že ke škodám nedojde, pokud budeme neustále poslouchat silnějšího. Může se stát ale něco horšího: „Přijdeme o svobodu a nezávislost. Pokud se tomu máme postavit, tak hned na začátku. A ne až v momentě, kdy přijdeme téměř o všechno,“ zdůraznil.

Nesmíme být podle Vystrčila přisluhovači Číny, jak se o to někteří snaží: „Pokud děláme politiku, která vede k tomu, že se stáváme něčími lokaji – mám tím na mysli Čínskou lidovou republiku –, tak je to nesprávné a ti, kteří tuto politiku dělají, jsou prodavači naší svobody,“ pokračoval Vystrčil.

Česko má podle něj zcela jiné vztahy s Čínou, než jak k nim přistupuje většina dalších evropských zemí: „Většina zemí s Čínou spolupracuje na principu vzájemné výhodnosti a rovné spolupráce. Někteří čeští vrcholní politici se v tomto chovají neuváženě. Konkrétně Kancelář prezidenta republiky, protože si zdaleka nejsem jist, že se to týká jen pana prezidenta,“ sdělil závěrem a doplnil: „Myslím, že svoboda a demokracie jsou neuvěřitelně důležité, a když tu někdo prodává naši demokracii, tak nemůžu mlčet.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…