Nejdříve zkusit pracovat a až pak udávat svého strýčka z obecního úřadu, rozvířil Klaus ml. v ČT případ s mladým aktivistou

20.02.2017 19:51

Hostem Interview ČT24 byl expert ODS na školství Václav Klaus mladší. A hovořilo se nejen o povinné maturitě z matematiky, ale i o případných kandidátech na prezidenta či o stavu Evropské unie.

Nejdříve zkusit pracovat a až pak udávat svého strýčka z obecního úřadu, rozvířil Klaus ml. v ČT případ s mladým aktivistou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus mladší

Úvodem se Klaus vyjádřil k aktuální otázce dnešního odpoledne, kdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). „Žádnou ze stran vládní koalice jsem nevolil, s mnoha kroky vlády nesouhlasím, tak mi je jedno, kdo na tom ministerstvu bude sedět – zda Jan Mládek, nebo Tomáš Prouza,“ zmínil v této souvislosti nejvíce skloňované jméno případného nástupce Mládka, státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu.

Následovalo pak již téma povinných maturit z matematiky, které budou od školního roku 2021/2022 i na středních odborných školách. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) dnes ve vládě prosadila seznam většiny oborů. Zkoušky z matematiky nebudou pouze na uměleckých, zdravotnických a sociálních oborech. Valachová novinářům řekla, že naopak povinná maturita z matematiky bude na zemědělských oborech. Proti tomu byli lidovečtí ministři.

Na odborných školách budou povinné maturity z matematiky zavedeny rok poté, co je poprvé absolvují studenti gymnázií a lyceí. Ředitelé gymnázií a lyceí chtějí povinnou maturitu z matematiky zavedenou o rok dříve napadnout u Ústavního soudu.

„Já jsem ve škole, kterou jsem řídil, zřídil povinnou maturitu z matematiky z roku na rok,“ podotkl k délce trvání, kdy bude povinná maturita zavedena, Klaus. „Hájím to zavést co nejrychleji,“ dodal. Podle něj je maturita z matematiky důležitá, neboť je to královna věd a vše je řízeno matematikou. 

To, že ředitelům gymnázií a lyceí vadí, že povinná maturita na středních odborných školách bude až o rok později než u nich, chápe. „Zavedl bych to v jeden rok,“ řekl Klaus. „K Ústavnímu soudu bych ale asi nešel,“ dodal. 

Následně se vyjádřil i k financování regionálního školství, kde má dojít ke změnám. To nazývá finanční inkluzí. „Zavádí se něco novátorského, daleko složitějšího, co fungovat nebude. V jádru jde o to, že se vlastně přestane platit školám podle počtu žáků, ale podle počtu odučených hodin, což nemůže fungovat,“ zmínil. 

Stejně kritický je i ke kariérnímu řádu. „Jsem velice skeptický, že to dokáže zajišťovat stát. Zažil jsem první pokusy zavést kariérní řád v roce 1995, mezitím většina kantorů zemřela nebo odešla do penze. Je to věc, která sebere další kompetenci ředitelům škol. Ředitelé budou psát nějaké posudky, kantoři se dostanou do nějakého levelu, ale s kvalitou vzdělávání to neudělá nic,“ řekl.

Vzhledem k blížícím se parlamentním volbám a Klausovu úmyslu kandidovat nechybělo ani toto téma. "„Chci být poměrně dosti nahoře. Byl bych rád ve vedení té kandidátky, příští pondělí to bude rozhodnuto. Mám asi sedm nominací z devíti,“ řekl k pražské kandidátce. 

A co prezidentské volby? Vidí Klaus mladší nějakého vhodného kandidáta za ODS, jenž by mohl konkurovat prezidentu Miloši Zemanovi? „Myslím si, že strana má aktivně hledat skutečně pravicového kandidáta,“ uvedl Klaus mladší.

Své řekl i k Evropské unii, kdy podle něj i celá ODS tvrdí, že současné fungování Unie není dobré. Zároveň v souvislosti s terorismem a migrační krizí zdůraznil, že pro něj je důležitou hodnotou bezpečnost. 

Závěrem se pak vyjádřil i ke kauze, kterou rozdmýchal svým vyjádřením na facebookovém profilu, kdy uvedl, že aktivista z Prostějova Jakub Čech je udavačem. Šestnáctiletý mladík se přitom zajímá o věci veřejné a upozorňuje na nedostatky politiků. „Zda jsem přestřelil? Mediálně to šťastné nebylo. Ale stále si trvám na tom, že mladí lidé mají nejprve zkusit pracovat a pak udávat svého strýčka z obecního úřadu,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…