Nejedlý a hradní parto, jděte s koronavirem do karantény, zahlédli jsme. Protest proti Číně byl zrušen, ale přesto se konal

10.03.2020 22:58

REPORTÁŽ V Česku letos vlál rekordní počet tibetských vlajek. Dozvěděli jsme se před velvyslanectvím Čínské lidové republiky (ČLR) v Praze. Ohlášený happening byl sice kvůli koronaviru zrušen, ale přesto se tam na třicet aktivistů sešlo.

Nejedlý a hradní parto, jděte s koronavirem do karantény, zahlédli jsme. Protest proti Číně byl zrušen, ale přesto se konal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti okupaci Tibetu Čínou před čínskou ambasádou v Praze. Podle pořadatelů mělo přijít lidí více, ale obavy z koronaviru byly silnější

"Nejedlý a celá hradní parto, jděte s koronavirem do karantény." Takový leták měli připravený účastníci setkání Hlas pro Tibet, které sice bylo zrušeno, ale před čínským velvyslanectvím v Praze na rohu ulic Pelléova a Ronalda Reagana stejně několik aktivistů v úterý odpoledne zamávalo tibetskými vlajkami. Chtěli upozornit na to, jak se píše v letáku na Facebooku, že "61 let Čína okupuje Tibet a 156 Tibeťanů se již na protest upálilo".

Akce zrušena, ať žije akce

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí
Šlo tak vlastně o první demonstraci poté, co vláda kvůli epidemii koronaviru zakázala hromadné akce nad sto lidí. Účastníci protestu před čínskou ambasádou tam sice byli i po určené osmnácté hodině, ale byly jich nejvýše tři desítky. Aktivisté přišli i přestože svolavatel akce Spolek Lungta, jehož asi nejznámějším počinem je kampaň zvaná Vlajka pro Tibet, happening už dopředu zrušil, což ohlásil například na Facebooku.

Zpočátku došlo ke slovní potyčce jednoho z aktivistů s policistou, který chtěl, aby lidé nevstupovali do vozovky. "Máte nás za idioty. Nejsem povinen vás poslouchat," prohlásil jeden z "vlajkonošů Tibetu". Pak se ale situace uklidnila. "Příští rok si to na stejné akci vynahradíme," prohlásila ředitelka Spolku Lungta Edita Kleckerová a vyjádřila potěšení nad tím, jak byla letošní kampaň Vlajka pro Tibet v Česku úspěšná.

"V Česku zavlál rekordní počet vlajek. Kampaň podpořilo na 804 radnic, 113 škol a 123 příznivců z občanské společnosti," řekla. Podle ní by se v květnu měla v Praze opět konat svíčková vigilie za jedenatřicetiletého pančhenlamu Gendüna Čhökjiho Ňimu. Ten byl v roce 1995 jako šestiletý chlapec hned po jmenování novou inkarnací linie pančhenlamů zadržen čínskými úřady a dodnes je s rodinou vězněn na neznámém místě.

Boj Číny s "pěti jedy"

Anketa

Je vám líto migrantů na řecko-turecké hranici?

3%
97%
hlasovalo: 13650 lidí
V letáku o jedenáctém tibetském pančhenlamovi, který Kleckerová rozdávala zájemcům, se píše: "Agresivní protitibetská komunistická politika Číňanů po vpádu do Tibetu v roce 1950 nakonec vedla k lidovému povstání, které vypuklo ve Lhase 10. března 1959. Povstání bylo krvavě potlačeno a dalajlama byl donucen opustit Tibet a uchýlit se do indického exilu. Bilance 'úspěchů' čínské invaze, nejrůznějších kampaní, pracovních a ideologických programů a kulturní revoluce je dostatečně známá: 80 000 mrtvých během vojenského vpádu a v důsledku zásahu proti povstání v roce 1959".

Kleckerová v rozhovoru pro Pravý domácí časopis před šesti lety sdělila: "Osobně je mi blízká zahraniční politika z doby prezidenta Václav Havla, která dávala přednost ochraně lidských práv před obchodem. Dalajlama, tibetská exilová vláda a neziskové organizace nežádali ani nežádají odtržení a samostatnost Tibetu, ale požadují skutečnou autonomii a důsledné dodržování lidských práv."

Na stránkách Velvyslanectví ČLR v Praze se v článku Tibet je odedávna vždy součástí Číny píše, že "v roce 1950 vyslala ústřední vláda armádní jednotky do Tibetu, aby rozbily zahraniční separatistické spiknnutí a ochránily jednotu Číny" a, že "v roce 1959 se začaly v Tibetu provádět demokratické reformy, byl svržen feudálně-otrokářský řád, rolníci byli vysvobozeni z otroctví a stali se pány svého osudu".

Důležitou oblastí zájmu čínských zpravodajských služeb je takzvaných pět jedů a boj s nimi. Jde o Tchaj-wan, Tibeťany, Ujgury, přívržence hnutí Fa-lun-kung a členy demokratických hnutí. Ty všechny považuje Komunistická strana Číny za nepřátele státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…