Nejen Jill Bidenová. Ukrajina zažila i další „slavné“ návštěvy

08.05.2022 18:52

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po osvobození města Buča na severu země opakovaně vyzval západní politiky, aby se do této oblasti přijeli podívat, aby na vlastní oči viděli, co na tomto území napáchali ruští okupanti, než byli vytlačeni. Zelenskyj pozval do Buči i někdejší německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta zatím nepřijela. Ale teď dorazila manželka prezidenta USA Jill Bidenová. A nejen ona. Ukrajinci mohli uvítat ještě dvě významné návštěvy.

Nejen Jill Bidenová. Ukrajina zažila i další „slavné“ návštěvy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vlajky na venkově

V Den matek dorazila do ukrajinského Užhorodu, který před druhou světovou válkou býval součástí Československa, první dáma USA Jill Bidenová. V přestavěné škole, která nyní slouží jako dočasné ubytování pro vysídlené občany, se Bidenová setkala s ukrajinskou první dámou Olenou Zelenskou, kterou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj úzkostlivě chrání, a první dáma Ukrajiny tak od počátku války prakticky nevystupuje na veřejnosti.

„Chtěla jsem přijít na Den matek,“ sdělila Bidenová Zelenské a ujistila ji, že lid Spojených států stojí za lidem Ukrajiny. Zelenská Bidenové poděkovala.

Kromě první dámy USA přijel na Ukrajinu také kanadský premiér Justin Trudeau.

Trudeau se sešel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a v Kyjevě znovu otevřel kanadskou ambasádu.

Zajel také na sever země, do města Irpiň, odkud byli vytlačeni ruští okupanti.

„Jsme zde, abychom ukázali naši podporu Ukrajině a jejím lidem... Kanada bude vždy stát bok po boku s Ukrajinou,“ napsal na Twitteru.

Kanadský premiér promlouvá

Na Ukrajinu dnes dorazila ještě jedna významná osobnost. Irská rocková hvězda Bono z kapely U2 zazpíval lidem přímo v kyjevském metru.

O jeho vystoupení informoval server France24. Odzpíval klasiky U2 „Sunday Bloody Sunday“, „Desire“ a „With or without you“ a přednesl projev. Svou vlastní prosbu o mír.

„Lidé na Ukrajině nebojují jen za svou vlastní svobodu, vy bojujete za nás všechny, kteří svobodu milujeme,“ řekl Bono. „Modlíme se, abyste si brzy užili trochu toho klidu,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…