Nejen ruští špioni, ale i ruské gangy se tu prý rozmáhají. A jsou stále rafinovanější, varuje šéf vyšetřovací centrály

03.11.2019 11:36

Přestože ředitel BIS Michal Koudelka často referuje o činnosti ruských zpravodajských služeb u nás – nedávno informoval i poslance při bezpečnostní konferenci, kdy zmínil přesun ruských agentů k sofistikovanějším metodám, jimiž informace získávají i z běžných rozhovorů lidí v diplomacii a v politice – méně se již hovoří o činnosti východních gangů. I ty se prý uchýlily k mnohem rafinovanější činnosti. Tu představoval na říjnové konferenci ve Sněmovně šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek. „Syndikáty“ se dle jeho závěrů přesunují hlavně do ekonomických sfér.

Nejen ruští špioni, ale i ruské gangy se tu prý rozmáhají. A jsou stále rafinovanější, varuje šéf vyšetřovací centrály
Foto: Vít Hassan
Popisek: Policejní těžkooděnci.

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí
Na říjnové konferenci v Poslanecké sněmovně šéf NCOZ Jiří Mazánek uvedl, že se výrazně změnilo pojetí trestné činnosti páchané rusky mluvícími kriminálními skupinami. Jejich činnost se přesouvá především do ekonomické sféry, kde se snaží o investiční činnost a získání vlivu. Ruskojazyčné gangy se zajímají především o praní špinavých peněž a přesouvají se i do virtuálního kybernetického prostředí.

Server Info.cz upozornil, že podle Mazánka existují dvě základní formy působení postsovětských struktur. Tou první jsou aktivity „vorovského bratrstva“ – takzvaného klanu Tbilisi, z okolí mafiánského bosse arménského původu Andranika Soghojana, jenž byl za přípravu úkladné vraždy a vydírání v ČR odsouzen k 22 letům vězení. Potrestán však nebyl, jelikož se mu podařilo uniknout do Arménie, která ho zpět nevydala. Do této činnosti jsou zapojení hlavně příchozí z Kavkazu, vyjma Čečenců, a také Ukrajinci.

Druhým specifikem jsou „syndikáty“ z Ruské federace či z Ukrajiny. U nich je specifické, že jejich čelní představitelé se běžně pohybují v oficiálních a legálních obchodních i politických kruzích v Rusku či na Ukrajině. Jejich snahou je vytvářet zdání legální podnikatelské aktivity.

Významné je u nás i ukrajinské podsvětí, to v posledních letech mělo přejít z násilné činnosti na oblast daňových deliktů, k nelegálnímu obchodu s tabákem, k legalizaci finančních prostředků pocházející z trestné činnosti spáchané především na území Ukrajiny. Byl však zaznamenán i pokus o vybírání výpalného – to se týká především u nás podnikajících ukrajinských krajanů. Tento problém NCOZ loni objevila ve všech regionech kromě Středočeského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Jedním z důvodů návratu výpalného jsou podle policejních analytiků zvýšené kontroly finančních úřadů a zavedení systému EET, kvůli tomu se totiž prý museli zločinci odklonit od daňových deliktů.

Specifické je i postavení Čečenců. Ti jsou využíváni především pro takzvanou špinavou práci, jež zahrnuje vydírání či dokonce nájemné vraždy. Pomáhat mají i například s nelegálním dovozem cigaret z východu do EU.

Sankce uvalené na Rusko v souvislosti s násilným obsazením Krymu dle Mazánka ekonomické aktivity ruskojazyčných zločineckých skupin mírně utlumily. Objevit se však můžou i činy spojené právě s porušováním mezinárodních sankcí.

Právě na to NCOZ upozorňuje, jelikož zahraniční obchod s Ruskem u nás tvoří jen 2,1 % z jeho celkového objemu. Přesto však občané Ruské federace v ČR dle statistik agentury BISNODE patří z hlediska zahraničních majitelů mezi nejčastější vlastníky obchodních korporací v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…