Nejenže nechce medaili od Zemana. Teď ještě Pepovi Klímovi končí pořad na Primě. Končí i Zdeněk Pohlreich

31.05.2018 14:00

Pořad Očima Josefa Klímy na Primě končí. Koncem června bude odvysílána naposledy i gastronomická reality show s kuchařem Zdeňkem Pohlreichem Ano, šéfe! Ten byl na Primě vysílán 9 let, Klímův pořad čtyři roky, píše server Novinky.cz.

Nejenže nechce medaili od Zemana. Teď ještě Pepovi Klímovi končí pořad na Primě. Končí i Zdeněk Pohlreich
Foto: tan
Popisek: Novinář Josef Klíma

Josef Klíma chce podle serveru se svým pořadem přejít jinam. Vybráno kam, zřejmě má, ale tají to. Oproti tomu Pohlreich na Primě zůstane, televize pro něj chystá nový pořad. 

Novinář a spisovatel Josef Klíma v minulých dnech řekl, že by od prezidenta Miloše Zemana nepřijal státní vyznamenání, na které ho navrhli poslanci. Odmítavý postoj zdůvodnil mimo jiné prezidentovým napadáním žurnalistů a útokem hlavy státu na novináře Ferdinanda Peroutku. Klíma to uvedl serveru Seznam Zprávy.

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Původní text ZDE.

Klímu navrhla Sněmovna na vyznamenání za jeho novinářskou činnost v pátek. „Samozřejmě že mě potěšilo, že poslanci konečně navrhli nějakého novináře,“ řekl Klíma serveru. Dodal, že navržení na medaili Za zásluhy cítí jako čest.

Z rukou prezidenta ale Klíma ocenění nemůže podle svých slov přijmout. „Už proto ne, že jsem novinář a jsem nositel Ceny Ferdinanda Peroutky a on ani po těch letech, kdy Ferdinanda Peroutku naprosto nespravedlivě napadl, se nedokázal omluvit,“ řekl Klíma Seznamu.

Klímovi na prezidentovi vadí také soustavné napadání novinářů. „A ještě samozřejmě nesouhlasím s jeho kroky, kterými této republice žádnou dobrou reklamu nedělá,“ dodal.

Prezident Zeman ve svých veřejných projevech žurnalisty opakovaně kritizuje. Naposledy ve středu prohlásil, že novináři jsou nevzdělatelní a řada z nich trpí komplexy méněcennosti.

V lednu 2015 Zeman v projevu k výročí konce holokaustu hovořil kromě jiného o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. O novináři Ferdinandu Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová žádá za prezidentův výrok omluvu. Případem se zabývají české soudy. V úterý vrátil Nejvyšší soud celý spor znovu na začátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …