Nejlepší vztahy mají Češi ke Slovákům, ukázal průzkum

27.11.2012 16:20

Skvělé vztahy ke Slovensku, velmi dobré k západoevropským státům a k našim sousedům a odstup od světových velmocí. Tak by se daly charakterizovat výsledky pravidelného průzkumu, v němž naši občané hodnotí svůj vztah k jiným zemím.

Nejlepší vztahy mají Češi ke Slovákům, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Většina hodnocených zemí si v očích české veřejnosti od loňska polepšila, pokles postihl jen ty země, které jsou považovány za zdroj mezinárodního napětí – konkrétně Čínu a Srbsko. S obavami naši občané vzhlížejí ke Kosovu.

Bezkonkurenčně nejlépe je hodnoceno Slovensko, ale jako bezproblémový lze hodnotit i náš vztah k západoevropským zemím (Francie, Nizozemí, Švédsko, Dánsko, Velká Británie). Zřetelně se zlepšily vztahy k sousedům – Německu, Polsku a Rakousku (kde je to zjevně průvodním jevem utlumení sporů kolem provozu elektrárny Temelín). Jedinou výjimkou je Maďarsko, kde mírné zhoršení může být důsledkem ohlasu dlouhotrvajících vnitropolitických střetů.

Celý průzkum ZDE

Zatímco vztah k evropským mocnostem je trvale velmi dobrý (Francie, Velká Británie) anebo se zlepšuje (Německo), k celosvětovým velmocím si naši lidé udržují vztah dosti chladný. Hodnocení Ruska se mírně zlepšilo, tento trend trvá již nejméně pět let (a Rusko je stále trochu lepší než hodnocení Ukrajiny), vztahy se Spojenými státy se naproti tomu v posledních pěti letech v podstatě nemění. Prohloubilo se negativní hodnocení Číny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…