Nejsme kobliháři nebo pražská kavárna... Minář představil své hnutí. A nebyl sám. Podívejte se, kdo ho podpořil

03.12.2020 19:47

Zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář ve čtvrtek do světa vypustil své nové politické hnutí s názvem PRO lidi. Jeho cílem je nasbírat alespoň půl milionu podpisů, bez kterých podle svých slov do příštích parlamentních voleb nepůjde. „Nechceme být další pětiprocentní stranou,“ tvrdí Minář, který zároveň poprvé představil své spolupracovníky jako dlouholetého šéfa Transparency International Davida Ondráčku a podporovatele v čele s Petrem Pithartem nebo jadernou fyzičkou Danou Drábovou.

Nejsme kobliháři nebo pražská kavárna... Minář představil své hnutí. A nebyl sám. Podívejte se, kdo ho podpořil
Foto: repro YouTube kanál uživatele Lidé PRO
Popisek: Mikuláš Minář během představování svého nového politického hnutí Lidé PRO

„Jmenuji se Mikuláš Minář a rád bych společně s vámi podnikl něco velkého,“ říká Minář v propagačním videu a začne představovat svoji rodinu a své zázemí. „Jsem kluk z paneláku, po tátovi jsem zdědil tah na branku a po mamce lásku k přírodě,“ pokračuje Minář a zmiňuje i svou pratetu, lékařku Vlastu Kálalovou. „Po ní jsem zdědil odvahu,“ říká Minář u fotografie, kde Kálalová sedí po boku prezidenta Masaryka.

Minář dále říká, že jeho život mu přinesl zatím tři výrazné změny, a jako první jmenuje vstup do manželství v roce 2017. „Podruhé, když jsme téhož roku s přáteli založili občanské hnutí Milion chvilek pro demokracii, které dvakrát naplnilo Letnou. A potřetí se mění právě teď,“ hlásí ve videu Minář.

Podle svých slov nemohl donekonečna utíkat před zodpovědností za politiku. „I když jsem měl jiné životní plány, nakonec mi došlo, že už mi nestačí jen kritizovat, že už nestačí být proti. Došlo mi, že chci být především pro,“ nastínil Minář název nového hnutí PRO lidi. „Možná nám lidé dají šanci a možná ne. Já chci však celý život prožít s vědomím, že jsem to aspoň zkusil,“ dodal Minář.

Země je podle něj v krizi, a to zejména kvůli krizi politiky. „Naše země je v krizi, zasekla se, přešlapuje na místě. Příčinou je stav naší politiky, i ta je v krizi. Musí přijít něco nového, svěží vítr, noví lidé do politiky. Poctiví a schopní, kteří umějí naslouchat,“ pokračuje Minář s tím, že nestačí jen brečet a nadávat na stav politiky, ale je třeba aktivně konat.

„Nestačí nám fňukat, nadávat, kritizovat a sedět na zadku. Máme chuť to změnit. Pořádně vyvětrat rybníček, přivést nové lidi, myšlenky – a hlavně vizi. Dát každému z nás naději, že politika není jen svinstvo. Že každý z nás může hodně věcí ovlivnit,“ stojí na webu nového politického uskupení.

K jeho hnutí se jako jeden z lídrů připojil například David Ondráčka, dlouholetý šéf protikorupční organizace Transparency International. „Celý život bojuji proti korupci a rozkrádání státu. Jsem pro, aby pravidla platila pro každého a mocným bylo vidět pod prsty,“ říká ve videu Ondráčka.

„Před lety jsem zjistil, jak politici v Praze 7 šmelí s obecními byty. Přitom nebylo dost peněz na základní služby pro lidi. Jsem pro vládu, která hospodaří zodpovědně,“ převzal štafetu náměstek hl. města Prahy pro finance a rozpočet Pavel Vyhnánek.

Přidal se také podnikatel a filantrop Martin Hausenblas, který již do Poslanecké sněmovny kandidoval v roce 2017 za hnutí STAN. „Já jsem pomohl na svět několika velkým firmám, měl jsem v životě velký štěstí a teď jsem ve fázi, kdy chci vracet. Jsem pro to, aby naše druhá nejšpinavější energetika v Evropě se stala jednou z nejčistších,“ vytyčil plány Hausenblas.

Podporu vyjádřilo mnoho dalších osobností jako jaderná fyzička Dana Drábová nebo bývalý politik Petr Pithart a spousta dalších „obyčejných“ lidí. „Máme vizi a dáme dohromady kvalitní program pro naši zemi. S experty i obyčejnými lidmi,“ potvrzuje Minář. „Jsem pro budování důvěryhodných a férově fungujících institucí,“ prohlásila například bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová.

Minář v rámci nového hnutí chystá mnoho politických novinek. „Poprvé v historii mohou lidé přímou volbou ovlivnit složení kandidátních listin do Poslanecké sněmovny,“ představuje Minář s tím, že chce politiku opravdu změnit. „Každé čtyři roky dostaneme do politiky nové tváře a myšlenky. Lidé budou mít šanci vystavit stopku politikům, kteří zklamou,“ stojí na webu nového hnutí.

Lidé podle Mináře také budou moci navrhovat a volit témata, kterými se bude hnutí zabývat, a to v takzvaném Plánu pro Česko. „Vytvoříme prostor pro velkou debatu o tom, kam má Česko směřovat. Do té vtáhneme každého bez výjimky. Využijeme kolektivní moudrost expertů i obyčejných lidí a vytvoříme dlouhodobý a srozumitelný PLÁN PRO ČESKO,“ hlásá web hnutí.

„Nejsme kobliháři, nebo pražská kavárna. Nejsme rouškaři, nebo antirouškaři. Nejsme lepší, nebo horší. Nikdy není nic černobílé. V první řadě jsme lidé, kteří se musejí pochopit. Teprve potom můžeme najít společnou řeč a něco změnit,“ tvrdí Minář s tím, že v poslední době společenská debata neexistuje a jsou jen dva nesmiřitelné tábory, které stojí v každé otázce proti sobě.

Mimo navrhovaná témata od lidí má hnutí již nyní dvanáct programových priorit. Jedním z cílů nového hnutí by měla být opětovná prosperita českého státu. Minář chce „co nejrychleji postavit na nohy české firmy, řemeslníky a drobné živnostníky“. Také se chce co nejdříve vrátit k vyrovnanému státnímu rozpočtu a má v plánu hospodařit „s péčí řádného hospodáře“.

Dalším z mnoha témat je dostupná zdravotní péče. Hnutí PRO lidi se chce zaměřit také na podporu mladých rodin, „aby se nebály založit rodinu z existenčních důvodů“. Chce mladým zajistit dostatek míst ve školkách nebo podporu při hledání bydlení a usnadnit matkám s dětmi návrat do práce.

Dalším vytyčeným tématem je životní prostředí a snaha zadržování vody v krajině, důraz na biodiverzitu, udržitelné hospodářství a adaptování na klimatické změny.

Hlavním cílem, který se opakuje ve všech Minářových prohlášeních, je ale restart politiky. Hnutí chce „snížit závislost politiky na vlivových skupinách a lobbistech“. Chce přiblížit politiku lidem, kteří ji mohou změnit. Chce „opakovaně dostávat do politiky skutečné osobnosti, aby se personálně nevyprázdnila“.

Minář má v plánu napříč republikou uspořádat sérii setkání s lidmi a řešit s nimi jejich problémy. „Budeme mluvit tváří v tvář se zdravotními sestrami, lidmi v exekucích, učiteli, umělci, samoživitelkami, lidmi z fabrik, ze skladů, s akademiky. Ve všech koutech naší země. Zjistíme, co lidi opravdu pálí. Třeba jak daleko je to do nemocnice v pohraničních regionech, čím ulevíme lidem pečujícím doma o příbuzné nebo co řeší drobní živnostníci. Nebudeme naslouchat lobbistům, ale lidem,“ stojí na webu hnutí PRO lidi.

Tato velká diskuse by měla probíhat od února, pokud se podaří sesbírat přes 100 tisíc podpisů. „Pak spustíme největší diskusi o prioritách pro naši zemi. Budeme se ptát ve všech krajích, propojíme naše experty s obyčejnými lidmi, spustíme velké on-line hlasování. A v létě vše spojíme do velkého a srozumitelného PLÁNU PRO ČESKO,“ opakuje Minář.

Do voleb půjde podle Mináře hnutí PRO lidi jen za předpokladu silné voličské základny. „Půjdeme do toho jen tehdy, když nám dáte šanci,“ upozorňuje na další novinku, že do volebního boje vstoupí pouze za předpokladu nasbírání půl milionu podpisů. „Nechceme být další pětiprocentní stranou,“ dodává Minář.

„Nejde nám o jedny volby, jde nám o proměnu politiky jako takové. Bez kmotrů, kde práva platí pro všechny, a nedělí se na mocné a bezmocné. Společně s vámi vytvoříme zemi, kde se na nikoho nezapomíná. A co vy, jste PRO? Bez vás do toho nejdeme,“ apeluje na možné voliče Minář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…