Nejvěrnějším dědicem Husa byl prý Václav Havel. Přečtěte si více

05.07.2015 10:04

V těchto dnech si připomínáme 600 let od upálení velikána Jana Husa. Zuzana Kaiserová se v eseji pro server Echo24.cz zamýšlí nad tím, proč jsou čeští, řekněme, hrdinové jiní než např. ti polští. Zatímco severní sousedé vzhlížejí k bohatýrům se zbraní v ruce připraveným bránit svou vlast, Češi, Moravané a Slezané mají intelektuály Jana Husa, Karla Havlíčka či Václava Havla. Proč tomu tak je?

Nejvěrnějším dědicem Husa byl prý Václav Havel. Přečtěte si více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Jana Husa za sousoší pomníku na Staroměstském náměstí v Praze

„Prototyp českého hrdiny je jiný. Není to žádný bohatýr od přírody, romantický nacionalista hnaný kultem fyzické oběti pro věc či pro národ. Mučedníkem českého 19. století je Karel Havlíček Borovský, ústředním hrdinou normalizace Václav Havel – dva muži psaného slova,“ píše autorka.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Hus, Havlíček i Havel prý bývali sebevědomými mladíky s nemalým egem, postupem času dobře zabezpečení intelektuálové, nebyli to asketi ani radikálové. Všichni tři měli také svým způsobem štěstí na dobu. Hus působil na nové pražské univerzitě, Havlíček zažil rok 1848, kdy se nejprve zdálo, že se poměry uvolňují, a Havel tvořil v 60. letech 20. století. V této době dosáhli solidního postavení ve společnosti, ale všichni tři také zažili následné „utahování šroubů“.

Naši hrdinové sledují situaci z povzdálí

Ve všech třech etapách přicházejí ke slovu i hrdinové okamžiku, kteří volají po potrestání kolaborantů či zrádců – loutek sovětské moci, Bachova absolutismu či zkorumpované katolické církve. Ale tyto hrdiny tři zmínění intelektuálové jen pozorují a hodnotí.

„Hus, Havlíček i Havel tyto hrdiny prvního okamžiku pozorují s jasnozřivou skepsí. Oni sami ve chvíli zlomu neženou nikoho na barikády. Nevědí, do jaké situace je nová doba postaví, kam až budou schopni zajít,“ pokračuje autorka. Nemáme hrdiny nastupující s mečem v ruce, a to možná i proto, že jsme celá staletí neměli ani armádu, která by bránila náš národ. V lidech přežívá představa porážky na Bílé hoře v roce 1620, po které se dostávají ke slovu v podstatě až legie za první světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…