Největší hrozba pro svobodu slova? „Rakušan,“ udeřil Zeman. Přidali se Klaus, Duka...

29.12.2023 18:29 | Monitoring

Bývalý prezident Miloš Zeman tvrdí, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ohrožuje svobodu slova v Česku. Zeman to uvedl v rámci průzkumu Společnosti pro obranu svobody projevu. Podle exprezidenta Václava Klause současné politické elity zastrašují a nálepkují lidi s jiným názorem a vyvolávají tím názorovou autocenzuru. Kardinál Dominik Duka tvrdí, že u nás ubylo lidí, kteří mají odvahu říkat pravdu.

Největší hrozba pro svobodu slova? „Rakušan,“ udeřil Zeman. Přidali se Klaus, Duka...
Foto: Facebook
Popisek: Miloš Zeman v nové kanceláři

Společnost pro obranu svobody projevu se v anketě tázala několika významných veřejně známých osob, co nejvíce ohrožuje svobodu projevu v České republice. Podle Miloše Zemana ohrožuje svobodu slova zejména ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana. „Ministr vnitra Vít Rakušan,“ uvedl stručně Zeman.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Šířeji se tématu věnoval Václav Klaus, který je ale také přesvědčený, že svobodu projevu ohrožují současné politické elity. „Analýzy sociologů ukazují, že dnešní politici jen zřídka mluví o svobodě. Nepotřebují ji. Snaží se zajistit si pokračování svého pobytu ve zkornatělém politickém systému jinými cestami. Proto jejich usilovná snaha nic neměnit a všechno ponechat tak, jak je. To je možné jen omezováním svobody slova. Jedině tím mohou být současní elitářští majitelé pravdy uspokojeni. Toto omezování nemusí být realizováno přímou cenzurou, na zastrašení mnohých stačí vyvolání atmosféry skandalizace, nálepkování, ostrakizace. Zbytek obstará autocenzura,“ varuje Klaus, že lidé ze strachu už raději mlčí.

Toho si všímá i kardinál Dominik Duka, podle nějž lze v Česku pozorovat lidi, kteří nemají odvahu říkat, jak věci jsou, i když znají pravdu. „Pokud nedokážeme svést zápas za hodnoty, tak popíráme nejen svou osobní identitu, ale i po staletí budovanou identitu našeho národa. Nevím o tom, že by nějaký jiný stát měl na prezidentské zástavě napsáno ,Pravda vítězí´. Umlčování pravdy se dnes děje mnoha způsoby. Jednak se na tom svými titulky podílejí média, která kdekoho lynčují, a pak zde hraje roli i takové to švejkovské ,to chce klid´. Dejme si pozor, aby se to nestalo součástí naší národní identity,“ varuje Duka.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
Potřebu bojovat za svobodu slova má i režisér Igor Chaun, který k tomu nabádá i ostatní. „Největším zklamáním je pro mě snadnost, s níž občané podléhají nové autocenzuře, strachu a manipulaci. Nových loutkových mocipánů. Zjistil jsem, a v průběhu let pochopil, že svobodu nelze vybojovat jednou, a tím ji mít už provždy. Je třeba pochopit, že touha znesvobodnit společnost, ovládat ji pomocí manipulace, strachu a cenzury, není odvislá od konkrétního totalitního nebo autoritářského režimu, ale je víceméně vlastní každému výkonu moci. A proto je nesmírně důležité být lidsky i společensky neustále ve střehu. A udržet demokratickou a občanskou kontrolu. Nebát se ozvat,“ burcuje Chaun s tím, že o svobodu se bojuje každý den a nyní je to velmi aktuální.

Již dříve se pro Společnost pro obranu svobody projevu vyjádřil také komentátor a prezident Jaguar Klubu ČR Filip Turek s tím, že svobodu slova nejvíce ohrožuje „černobílé a zjednodušené vnímání témat od lidí, se kterými byste se v osobním kontaktu pravděpodobně nebavili a nesetkali, nebo byste si vykali a bavili se pouze na společenské úrovni“.

„Absence reflexe určité vychovanosti lidí v případě online komunikace přináší řetězové následky a vede až ke snahám prosadit svou ,pravdu' za všech okolností. Ti stejní lidé, kteří si léčí komplexy svou ‚odborností‘ a jednoznačným názorem na téma, kterému rozumí jen povrchně, by v osobním kontaktu mohli být velmi pravděpodobně i fajn lidmi, kteří v hospodě sedí u jiného stolu a prohodíte s nimi jen pár slov, v případě diskuze a opačného názoru vás vyslechnou a argumentovat příliš nebudou, v případě střízlivého názoru možná budou přikyvovat a nikoli nálepkovat,“ uvedl.

Zmíněná společenská „online nevychovanost“ se dle Turka mění v masovou hysterii na sociálních sítích a v konečném důsledku ohrožuje svobodu slova více než dezinformační informace či „grafiky tvořenými jak naší, západní, tak východní propagandou, proti kterým se má ‚bojovat‘ pouze edukací, nikoli cenzurou“. „V případě poplašných zpráv, pomluv, poškozování či zveřejňování závadného obsahu u nás absolutní svobodu slova naštěstí nemáme a zákon ji u nás ošetřuje velmi spravedlivě a vyváženě, jakékoli snahy o šíření cenzury jsou snahou ‚lepších‘ lidí z neziskovek či vedení EU šířit svůj vliv a parazitovat na penězích systému, bez něhož by samostatně neobstáli,“ podotkl komentátor a automobilový sběratel.

Politolog, nakladatel a překladatel Alexander Tomský pak míní, že se „aktivistům nové fluidní ideologie progresivismu  – ‚společenské spravedlnosti‘ (rovnosti), transgenderu, inkluze různorodosti, anti-rasismu a podobně podařilo přesvědčit (zastrašit) politiky hlavního proudu a nadnárodní firmy, že existuje jeden správný světonázor a ostatní názory ohrožují společnost“.

„Tato ideologie ovládla především veřejnoprávní média, univerzity, vlády a politiky hlavního proudu i nadnárodní organizace. Komise EU založila DSA a některé technologické firmy také zavádějí cenzuru sociálních sítí. Agresivní bojůvky umlčují opozici nálepkami dezinformátorů či antisystémové opozice nebo fašistů. Ve veřejném prostoru mají mediální většinu a získali převážnou část mládeže, která je dnes konformní. Lidé se bojí ztráty společenského statutu (ostrakizace) nebo dokonce kariéry, a tak raději mlčí. Němci tento jev popsali jako vládu politicko-mediálního kartelu,“ podotkl.

Reportérka Markéta Dobiášová pak přímo ukázala na vládní kabinet a podotkla, že dle ní právě vláda ohrožuje svobodu projevu v České republice‚ a to v duchu premiérova prohlášení, že „občan má právo na korigované informace“. „Od politické korektnosti cenzura dospěla až k hledání vnitřního nepřítele. Už zase platí jen ten jediný správný názor. Řada médií se vrátila k osvědčenému instrumentu – autocenzuře. To je rychlá cesta do pekel. Příkladů v naší nedávné historii najdeme dost,“ poznamenala.

V jedné z anket týkajících se svobody slova se nedávno vyjádřil rovněž spisovatel, dramatik a publicista Benjamin Kuras, který poukázal, že se často zapomíná na dvě příčiny. „Tou první je ztráta smyslu pro humor, dnes akutní na téměř všech debatujících stranách a ve všech názorových bublinách a z ní vyrůstající tendence se vzájemně překřikovat a umlčovat, jakou jsem zrovna nedávno měl tu paradoxní čest nezúčastněně sledovat na konferenci týkající se právě svobody projevu. Ta druhá se dá vyjádřit citátem už nevím koho, ale byl to nějaký starý moudrý Američan: ‚Když se svoboda přestává vytrvale pěstovat, krní,‘“ připojil Kuras do diskuze týkající se ohrožení svobody slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to tak: zakazovat, glajchšajtovat, lhát, do toho protlačit korespondenční volby... Je děsné, co "demokraté" předvádějí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArtur , 30.12.2023 14:38:04
A to mají demokracie plné ústní dutiny, čímž už jsou několik let podezřelí. A ztráta humoru? Je téměř absolutní a vulgární pořady typu Partička či brebentivé Všechnopárty na tom nic nezmění.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…