Nejvyšší kontrolní úřad se podívá na hospodaření Vodičkova svazu bojovníků za svobodu

29.12.2016 19:45

Na Český svaz bojovníků za svobodu pod vedením Jaroslava Vodičky si posvítí Nejvyšší kontrolní úřad. Jak uvádí server Echo24.cz, požádal o to kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Kontrolu nyní musí odhlasovat kolegium úřadu. „Prezident NKÚ pan Miloslav Kala se už dříve vyjádřil v tom smyslu, že kolegium se podnětem samozřejmě bude zabývat a pokusí se Poslanecké sněmovně vyjít vstříc,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Nejvyšší kontrolní úřad se podívá na hospodaření Vodičkova svazu bojovníků za svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička

Svaz bojovníků za svobodu měl v minulých měsících problémy kvůli nedemokratickým praktikám a vyloučení členů, kteří předsedu Vodičku kritizovali kvůli nakládání s financemi. I z toho důvodu zřejmě přijal kontrolní výbor Poslanecké sněmovny na návrh poslance ČSSD Václava Votavy usnesení, kterým dal Nejvyššímu kontrolnímu úřadu podnět k provedení kontroly u svazu s nakládáním se státními prostředky. Jak uvádí server Echo24.cz, kvůli kritice svazu se hovořilo o tom, že by ČSBS mohl přijít o státní dotace – ta pro příští rok přitom činí 6,3 milionu korun.

Původní text ZDE.

Na nehospodárnost ve svazu upozornil například bojovník a válečný veterán Pavel Vranský, jenž svaz i z tohoto důvodu opustil. Vadilo mu, že Vodička využíval vůz značky Superb i s řidičem také pro soukromé účely či že utrácel hodně peněz. Kritická byla i Gabriela Havlůjová, jejíž kladenská buňka svazu byla zrušena. Ta upozorňovala na špatné využívání sponzorských příspěvků. A právě kvůli kritice byla samotným Vodičkou vyloučena. 

Ten s kontrolou NKÚ nejspíš nemá problém – již před několika týdny totiž vyzval úřad, aby ji provedl. NKÚ však nemůže zahajovat kontroly na žádosti jednotlivců. „My, co jsme pana předsedu Vodičku kritizovali, jsme upozorňovali na nehospodárnost a plýtvání penězi. Taková kontrola by se jistě zabývala účetnictvím, které, věřím, má svaz v pořádku, ale těžko by mohla posuzovat, zda byly peníze využity smysluplně,“ podotýká však ke kontrole Havlůjová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…