Nejvyšší kontrolní úřad si v příštím roce posvítí na práci Babiše a Ťoka

18.11.2016 11:22

Nejvyšší kontrolní úřad chce v příštím roce zkontrolovat například výběr daní z příjmů firem, prověří také pořízení a provoz mýtného systému a zaměří se i na peníze určené na výstavbu a modernizaci dálnic. Chce mimo jiné porovnat, za jaké ceny se staví dálnice v cizině a v tuzemsku, píše ČTK.

Nejvyšší kontrolní úřad si v příštím roce posvítí na práci Babiše a Ťoka
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Počítá s tím plán kontrolní činnosti úřadu na příští rok. V plánu je zatím 34 kontrol, což je o dvě kontroly víc než letos. Vedení úřadu ale může další kontroly ještě dodatečně zařadit. V loňském plánu bylo 40 kontrol.

V případě daní chce NKÚ prověřit správu daně z přidané hodnoty u elektronického obchodování a také správu daně z příjmu právnických osob. „V kontrole správy daně z příjmu právnických osob se chceme věnovat nejen tomu, jak a s jakými náklady ji Finanční správa České republiky vybírá, ale chceme posoudit i nastavení systému u této daně,“ uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala. Po kontrole DPH a dalších daní má tato akce přispět ke zjištění, jak je ministerstvo financí úspěšné při jejich výběru a kolik výběr daní stojí, podotkl.

Dopravní politiky státu se budou týkat čtyři kontrolní akce

Další oblastí pod dohledem kontrolorů bude zdravotnictví. Prověří výdaje na nákup materiálu, léků a služeb ve fakultních nemocnicích v Brně a v pražském Motole i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Kontrola hospodaření čeká i Státní zdravotní ústav a Národní ústav duševního zdraví. „V minulosti jsme například popsali, jak podmínky veřejného zdravotnictví křiví praxe nejrůznějších bonusů od dodavatelů, kvůli nimž je velmi obtížné zjistit, zda nemocnice nakupují srovnatelné léky a přístroje za srovnatelné ceny,“ uvedl Kala.

Dopravní politiky státu se budou týkat čtyři kontrolní akce. Půjde o kontrolu peněz na výstavbu, modernizaci a rekonstrukci dálnic, kontrolu oprav silnic II. a III. třídy spolufinancovaných z peněz EU, kontrolu pořízení a provozu mýtného systému a peněz na zajištění bezpečnosti železničního provozu.

„V oblasti dopravní politiky státu si troufám říct, že se podíváme na nejožehavější otázky dnešních dní,“ komentoval to Kala. „Ať už jde o tolik diskutovaný výběr mýta nebo připravenost, respektive spíše tragickou nepřipravenost velkých infrastrukturních projektů, a to včetně aktuálních problémů s jejich financováním,“ doplnil. V případě kontroly dálnic chce úřad vypracovat srovnání cen, za které se staví v Česku a v zahraničí.

Kromě toho chce NKÚ zkontrolovat peníze na podporu sociálního bydlení nebo elektronizaci veřejné správy. Prověří i peníze na provoz a pořízení majetku České národní banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…